Katasztrófavédelmi összefoglaló

2023.06.27. 20:30

Borsodi katasztrófahelyzet: lángoló busz, víz alá került utcák, kidőlt fák és lehasadt faágak

Az elmúlt héten a vármegye tűzoltóit 301 alkalommal riasztották, amiből 186 műszaki mentés volt.

Rengeteg riasztást kaptak a tűzoltók.

Forrás: Mátészalka HTP

Tűz keletkezett egy busz motorterében Miskolcon, a Mindszent térnél június 20-án. A miskolci hivatásos tűzoltók kiérkezéséig az utasok sértetlenül elhagyták a tömegközlekedési eszközt,  és a sofőr porral oltó készülékekkel elfojtotta a lángokat. Az egység egy gyorsbeavatkozó sugárral visszahűtötte a jármű felforrósodott részeit és megszüntette az izzást, parázslást.

Kétszer is megszólalt a szén-monoxid-érzékelő Miskolcon június 20-án. Délután egy Perczel Mór utcai, este pedig egy Széchenyi István úti lakásban figyelmeztetett az érzékelő a mérgező gáz jelenlétére. A miskolci hivatásos tűzoltók mérőműszerrel megvizsgálták a levegő összetételét az érintett ingatlanokban, mindkét helyen kimutatható volt a megemelkedett szén-monoxid-szint. A lakásokban nyílt égésterű, gázüzemű fűtőberendezést használtak, a szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően senki sem sérült meg.

Kidőlt fák és lehasadt faágak miatt kérték legtöbbször a tűzoltók segítségét június 23-án. Villámcsapás következtében vezeték, konnektor és függöny gyulladt meg egy családi házban Gelejen. A mezőkövesdi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakók elfojtották a lángokat, senki sem sérült meg. Tiszaújvárosban fa dőlt egy személyautóra, amelyben öten utaztak, mindannyian sértetlenül szálltak ki a járműből. Kazincbarcikán lehasadt faág rongált meg két autót, Girincsen pedig egy udvaron álló autóra dőlt két fa.  A nagy mennyiségű csapadék miatt megteltek a vízelvezető árkok és udvarokra, garázsokba folyt a víz Nyékládházán, a Kós Károly, az Ifjúság, a Mátyás király és a Petőfi Sándor utcában, valamint Szendrőben, ahol vízeltávolítást végeztek a tűzoltók.

A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék pincéket öntött el, udvarokat, lakóházakat veszélyeztetett több településen június 24-én. A legtöbb bejelentés Zádorfalváról, Rudabányáról, Zubogyról, Ónodról és Hejőkeresztúrból érkezett. Edelényben egy családi ház pincéjéből csaknem ötven köbméter vizet távolítottak el a kazincbarcikai tűzoltók. Zádorfalván megáradt a Szuha-patak és az utcákon hömpölygött a víz, kétszáz homokzsákkal tizenkét családi házat védtek a településen. Zubogyon hétszáz homokzsákot helyeztek ki a villámárvízzel érintett húsz ingatlan védelmére. Felsőkelecsényben is homokzsákos védekezésre volt szükség, ahol több házat is veszélyeztetett a megáradt Csörgős-patak.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tizenkétszer riasztották a tűzoltókat a korábbi esőzés következtében felgyülemlett víz eltávolítása miatt június 25-én. Zádorfalván az aggteleki katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói egy családi ház pincéjéből tizenöt, míg egy másik ingatlanból és annak környezetéből csaknem kétszázötven köbméter vizet távolítottak el. Edelényben a bódvaszilasi egység nyújtott segítséget, a tűzoltók két pincéből körülbelül százötven köbméter vizet szivattyúztak ki. Az események során nem történt sérülés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában