Egyedi eset?

2023.01.23. 07:00

Fényes nappal vágták ki a katalizátort egy autó alól Miskolcon

Félő, hogy ismét megszaporodhatnak a katalizátoros lopások a vármegyénkben.

ÉM

Pár perc alatt - speciális vágóeszközzel - eltávolítható a katalizátor

Fotó: Pesti Tamás

Az elmúlt években elszaporodtak a katalizátorlopásos bűncselekmények vármegyénkben, bűnelkövetői körök szakosodtak arra, hogy az autókból ezt az alkatrészt különböző eszközökkel eltávolítsák majd eladják – általában külföldre kerültek végül.

Bár a gyári katalizátorok egészen jó áron eladhatóak, mégsem elsősorban ezért lopják őket, hanem mert a benne lévő kerámia a jó hatásfok érdekében olyan nemesfémekkel van bevonva, mint az arany és a platina. Bár ipari nemesfémekről és néhány milligrammnyiról van szó, mégis virágzik az „üzlet” szinte az egész világon. Elsősorban a dízel és turbódízel motorral szerelt kisteherautók, egyterűek vannak veszélyben, mert ott egyes típusok katalizátora viszonylag jó nemesfém bevonattal rendelkezik, és beférnek alá emelés nélkül a tolvajok. Azonban személyautók esetén sem ritka a lopásfajta, akár meg is emelik az autót, hogy aláférjenek. A leggyakrabban egy speciális láncos kézi szerszámmal gyakorlatilag hangtalanul vágják le a katalizátort a kipufogócsőről, de az sem ritka, hogy „szakszerűen” lecsavarozzák.

Sok eset volt

Miskolcon és vármegyénkben 2020-ban nagyon elszaporodott ez a fajta bűncselekmény, és nem csak az utcán parkoló autók kerültek veszélybe, hanem trükkös tolvajok is feltűntek, akik váráslóként jelentkeztek eladó autók tulajdonosainál, elkérték a címet, ahol megnézhetik az autót, majd éjjel megpróbáltak az ingatlanba bejutni és kiszerelni a jármű alól a katalizátort.

2021 közepére, végére a rendőrségnek vármegyénkben és az ország más területén is sikerült felgöngyölíteni a bűnszervezeteket, akik erre specializálódtak, azóta csak egy-egy eset fordult elő és ezek sem kaptak nagy nyilvánosságot.

Ezúttal Miskolcon

Most a napokban a közösségi oldalon egy miskolci károsult azt írta, hogy fényes nappal Miskolcon a Pozsonyi utcai kreszpark melletti nagyparkolóban járt pórul és vágták ki az alkatrészt az autó alól.

Érdeklődtünk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az említett ügyben a Miskolci Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Más, hasonló jellegű bejelentést nem érkezett a rendőrkapitányságra, így ezen bűncselekmények elszaporodását a rendőrségi tapasztalatok nem támasztják alá.

Bízunk benne, hogy csupán egyedi esetről van szó, és nem fog újra felfutni ez a típusú bűncselekmény típus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában