emberölés kísérlete

2021.05.10. 16:33

Pengével vágta szét a sértett arcát

A villanyrendőrnél történt a súlyos eset két évvel ezelőtt, a vádlottat hét évre ítéltet a bíróság.

A Miskolci Törvényszék emberölés kísérlete miatt szabadságvesztésre ítélte azt a fiatalembert, aki még 2018. május 18-án a miskolci Villanyrendőrnél egy borotvapengével megvágta vitapartnere arcát.

Az utolsó szó jogán a vádlott, az elkövetéskor 16 éves B. M. R. azt mondta, nem volt szándékában megvágni a sértettet, s nagyon megbánta, amit tett.

Az ügyész perbeszédében emlékeztette a bíróságot a pszichológus szakértő véleményére, ami szerint a vádlott úgy mesélte el az eseményt, mintha egy hétvégi bulit idézne föl, érzelemmentesen, s nem látott megbánást. Enyhítő körülményként kérte értékelni, hogy bár a vádlott büntetett előéletű, a reintegrációs tiszt szerint kiindult a gödörből. Súlyosító körülmény, hogy a társadalmi szabályokat tudatosan felrúgó, indulatvezérelt személyiség, gátlástalanul követte el tettét, s a sértetten látható volt, mit okozott. A maradandó fogyatékosság okozása emberölés miatt nem súlyosító körülmény. Tény viszont, hogy az illetőt pszichikailag megviselte, ami történt vele, hónapokig nem mert kimenni, nem tudott beszélni, plasztikai műtétje nem volt. A sértett a polgárjogi igényét visszavonta.

A vádlott ügyvédje szerint védence csak testi sértést akart elkövetni, ezt el is mondta. Arra adott választ, hogy a sértett, miután társával szemben támadólag lépett föl, kés van nálam felkiáltással, felé is így fordult, ezért ütötte meg. Nem igazságosztó volt. Maga a zsilettpenge két centiméternyi hosszúságú, élet kioltására alkalmas lehet, de magában nem alapozza meg az ölési szándékot. A sérülés helye egyértelmű, mindig arckoponyára irányult az ütés, ha nem hajol el, akkor följebb sérül, nem lejjebb. A tanúk szerinte alátámasztották a vádlott verzióját. Az elkövetés nem hétköznapi volt, védence meg is bánta tettét, bocsánatot kért a sértettől, aki ezt elfogadta. Brutális volt a cselekmény, felelősséget is vállalt érte, de csak azért, amit ténylegesen elkövetett. Szerinte túlzott az emberölés kísérlete vádként, s azt indítványozta, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértésben mondja ki bűnösnek a bíróság védencét. A fogyatékosságot ugyan nem bizonyították, a sértett nem vállalta a magán szakértői vélemény beszerzését, de megállapítható, hogy ez a helyes minősítés.

A bíróság megállapítása szerint 2019. május 18-án a hajnali órákban a vádlott négy ismerősével Miskolc belvárosában sétált, amikor találkoztak a sértettel. A vádlott egyik barátja és a sértett összeszólalkoztak, a vitába a vádlott nem szólt bele, azonban a barátja mögül hirtelen a sértetthez lépett és a zsebéből elővett műanyag nyélre erősített borotvapengével egy alulról felfelé irányuló ívelt mozdulattal a férfi nyaka felé ütött. A sértett megpróbált elhajolni a vádlott elől, azonban a penge elérte és megvágta az arcát. A vágás a sértett bal arcán keresztül, az ajkától egészen a füle előtti területig tartott, az arc mélyben futó idegeit is elérte és megsértette. A sértett nyolc napon túl gyógyuló, alsó ajak mozgatási nehezítettségével járó, maradandó sérülést szenvedett. Amennyiben a sértett nem mozdítja el a fejét és a penge a nyakát éri el, a vágás akár a nyaki verőér teljes átmetszését is eredményezhette volna.

A törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt hét év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre és hét év közügyektől eltiltásra ítélte, amiből a büntetés kétharmadának kitöltését követően bocsátható szabadlábra. Az indoklás szerint az elkövetés eszköze alkalmas élet kioltására, ezért megalapozott a vád emberölés kísérletében. A vádlott és védője, valamint a törvényes képviselő fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában