közúti balesetek

2021.02.27. 07:00

Ezek a fő baleseti okok hazánkban

Útviszonyok, gyors­hajtás, szabálytalan előzés és irányváltás a fő baleseti okok életkortól függetlenül.

Forrás: ILLUSZTRÁCIÓ

Fotó: Shutterstock

A közúti balesetekről elérhető hazai statisztikákban nem szerepel a balesetet okozó járművezetők életkora. A vezetők hibájának felróható okok közt olyan mutatók szerepelnek többek között, mint a sebesség nem megfelelő alkalmazása, a helytelen alkalmazkodás az útviszonyokhoz, a gyorshajtás, a szabálytalan előzés és irányváltás, a kanyarodási szabályok megszegése vagy a műszaki hiba. Utóbbira alig akadt példa a legfrissebb, 2021. januári statisztikákban.

A közutakon történt balesetek előidézőjeként első helyen szinte minden megyében, így Borsod-Abaúj-Zemplénben is a gyorshajtás és az elsőbbségi jog meg nem adását említik. Az élen – már csak a lakosság száma miatt is – a főváros és Pest megye áll, míg a leginkább szabálykövetők a dunántúli megyék, Győr, Veszprém, Vas, Tolna sofőrjei.

A kiemelten kezelt, személyi sérüléssel és halálesettel járó közúti szerencsétlenségek mellett az adatgyűjtés középpontjában az ittas vezetés áll. Az összes baleset arányában az alkoholos befolyásoltság alatt történt esetekben Heves (16), Csongrád-Csanád (13,3), Somogy (12) megye került a dobogós helyre idén januárban. A Magyar Autóklub honlapján elérhető táblázat szerint a legkevesebb ittassághoz köthető baleset Budapesten (2), Jász-Nagykun-Szolnok (2,4) és Veszprém (3,6) megyében történt, Borsod-Abaúj-Zemplén 5,9 százalékos arányával az alsó harmadba tartozik.

Születésnaptól születésnapig

Változik a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletet: júliustól a jogosítványhoz szükséges egészségi alkalmassági vizsgálat határidejét úgy kell megállapítani a hivatásos és a nem hivatásos járművezetők esetében is, hogy annak hónapja és napja megegyezzen a vizsgált személy születésének hónapjával és napjával – tette közzé az emberi erőforrások miniszterének rendeletét a Magyar Közlöny.

A nem hivatásos sofőrök egészségi alkalmassági vizsgálatát eddig a háziorvos végezhette. Ez a kör a jövőben kiegészül az üzemi orvossal, továbbá – a nem szervezett munkavégzés keretében dolgozó személy esetén – a lakóhelye szerint területileg illetékes foglalkozás-egészségügyi orvossal is.

(A borítóképen: A baleseti okok sokrétűek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában