Előkészítő ülés

2020.03.05. 20:00

Vitából rablás lett, majd börtön

Diszkózás után támadtak a sértettekre, majd az egyik fiútól rabolt is az egyik vádlott.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Előkészítő ülést tartott a Mezőkövesdi Járásbíróság annak a két mezőkeresztesi fiatalembernek az ügyében, akik egy mezőkövesdi szórakozóhely előtt vitatkoztak össze a mezőkövesdi sértettekkel, majd verték meg őket.

Egy gyűrű a zsákmány

Tavaly október 6-án éjjel az első rendű vádlott, a 21 éves B. Zoltán némi vita után mellkason ütötte a diszkó előtt lévő egyik sértettet, akinek barátja azonnal a segítségére sietett. A dulakodásba beavatkozott az első rendű vádlott barátja, a másodrendű vádlott, a 20 éves M. Bálint is.

A két sértett ekkor elhagyta a helyszínt, de a vádlottak követték őket a szórakozóhellyel szemközti étterem irányába, mely előtt ismét többször megütötték mindkettőjüket. A sértettek hiába próbáltak kitérni a két vádlott elől, azok kitartóan futottak utánuk. Amikor utolérték a sértetteket, az első rendű vádlott megfenyegette egyiküket, hogy ha nem adja át a nála lévő értékeit – telefont, pénztárcát, fülbevalót, nyakláncot, gyűrűt –, „kicsinálja”. Mivel a sértett nem tett eleget a kérésnek, a vádlott nekiesett és ütni kezdte, miközben megpróbálta letépni csuklójáról annak karóráját, illetve füléből fülbevalóját. Ekkor már barátja, a másodrendű vádlott is arra kérte, hagyja abba a sértett bántalmazását. Végül B. Zoltán egy hatezer forint értékű ezüstgyűrűt vett el a sértettől, majd társával együtt távoztak a helyszínről.

A sértettek a bántalmazás következében 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szereztek, egyikük foga le is tört. A gyűrű nem lett meg.

Tárgyalás nélkül

Az előkészítő ülésen az ügyész az első rendű vádlottal szemben két év hat hónap börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és hatezer forint értékben vagyonelkobzást, míg a másodrendű vádlottal szemben százötvenezer forintos pénzbüntetést javasolt.

Dr. Gönczy Judit bíró elmondta, a rablás miatt a kiszabható büntetés 2-8 év közötti szabadságvesztés, a halmazat miatt a maximum 12 év. A középmérték hat és fél év lehetne az első rendű vádlott számára. Az elsőrendű vádlott végül a vádiratnak megfelelően beismerte bűnösségét, s lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Ugyanígy tett a másodrendű vádlott is.

Fotó: Tóth Balázs

Az ügyész szerint enyhítő körülmény a vádlottak fiatal felnőtt kora, súlyosító viszont büntetett előéletük, a társtettesként való elkövetés, az önhibájukból eredő ittasság, az első rendű esetén a többszörös halmazat, a garázdaság elszaporodottsága.

Az ítélet

A Mezőkövesdi Járásbíróság végül B. Zoltánt rablás, társtettesként elkövetett garázdaság és testi sértés miatt két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, amelyből kétharmad rész kitöltése után feltételesen szabadulhat. Ezen kívül két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és hatezer forint vagyonelkobzást is kiszabott vele szemben. M. Bálintot társtettesként elkövetett garázdaság és testi sértés miatt 150 napi tétel, 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, amelyet 20 havi részletben fizethet meg.

Dr. Gönczy Judit bíró elmondta az első rendű vádlott büntetését két év hat hónapnál jobban nem tudták mérsékelni, méltányosan járt el a bíróság. Mindkét vádlottnak azt tanácsolta, hogy családjukra koncentráljanak és ne hasonló esetekkel töltsék fiatal éveiket. Az ítéletet mindenki tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában