Csenyétei mentős ügy

2020.01.29. 08:00

„Mi az, hogy nem jöhetnek be? Hát közben meghal egy ember!”

A csenyéteiek nem értik, miért álltak meg a mentők a falu határában, miközben egy ember haldoklott.

Hegyi Erika

Kótai Győzőné, az özvegy és Kótai Krisztina, az elhunyt lánya a videófelvételt mutatják

Fotó: Kozma István

Csenyétén most egymásnak adják a kilincset az újságírók és a tévériporterek. A helyiek már nem is csodálkoznak, ha idegen autó jelenik meg a faluban, csak mutatják, menjünk tovább, az iskola után van egy nagy épület, az a hivatal. Ott találjuk a polgármestert is. Csenyétének, Magyarország legszegényebb településének tavaly októbertől új polgármestere van, Kiss István. Ő ugyan 3 éve Szászfán lakik, de mint mondja, tősgyökeres csenyétei. A média érdeklődése azonban nem ezért nőtt meg a napokban, hanem azért, mert a helyiek szerint szombaton amiatt halt meg az egyik csenyétei férfi, mert a mentők megálltak a falu határában. A rendőrökre vártak, hogy velük együtt hajtsanak a helyszínre, mert fenyegetve érezték magukat.

A rendőrökre vártak

Kiss István videóüzenetben mesélte el a történteket, ezután pedig országos hír lett az esetből. A polgármester szerint sok képtelenséget is leírtak már a hírportálok és az újságok, ezért szeretné, ha úgy jelenne meg a története, ahogy ő elmesélte.

– Szombaton 19 óra 20 perckor csörgött a telefonom, otthon voltam Szászfán. Kiss Attila hívott, hogy az egyik rokona összeesett, nem lélegzik, nincs eszméleténél. Mondtam neki, hogy kezdjék el az újraélesztését, én pedig azonnal megyek Csenyétére. A településen nincs olyan, aki szabályosan tud újraéleszteni, de a tévében sokan látták, hogyan kell. Én 19 óra 21-kor hívtam a mentőket, közben beültem a kocsimba. A mentők azt mondták, már úton van a segítség, de ha én érek oda hamarabb, folytassam az újraélesztést, majd ők telefonon segítenek, hogyan kell csinálni. Amikor Csenyéte határához értem, láttam, hogy a településtől 400-500 méterre ott állt a mentőautó. Lehúztam az ablakot, és mondtam a sofőrnek, hogy jöjjön utánam, mutatom az utat. Én elindultam, de észrevettem, hogy a mentő nem követ. Akkor visszatolattam, és ismét hívtam őket, hogy jöjjenek. De a sofőr azt válaszolta, hogy nem jöhetnek be a faluba, csak rendőri kísérettel. „Mi az, hogy nem jöhetnek be? Hát közben meghal egy ember!” – háborodtam föl. Ők meg azt mondták, értsem meg, de nem mehetnek tovább.

Saját kocsijával

– Akkor elindultam egyedül, a beteg a Rákóczi utcában lakott. Amíg oda nem értem, a rokonai folyamatosan próbálták újraéleszteni. Hárman gyorsan felkaptuk, betettük az autómba, és én vittem őt a mentőkhöz. Amikor odaértem hozzájuk, a rendőrök még nem voltak sehol. Az újraélesztést a mentőautóban végezték, de sikertelenül, mert egy idő után közölték, hogy sajnos nem tudtak segíteni, valószínűleg tüdőembóliában halt meg a férfi. A rendőrök csak 15 perc múlva értek oda, és nem értjük, hogy miért Encsről jöttek, amikor Krasznokvajdán is van rendőrőrs. A körülbelül 10 falubelivel álltuk körül a mentőautót, nem tudtuk felfogni, miért nem siettek a mentők az eszméletlen férfi segítségére, de semmiféle hőzöngés, fenyegetés vagy verekedés nem volt. Az elhunyt hozzátartozói azt kérték, tereljük jogi útra az ügyet. Én még aznap megtettem a rendőrségen a feljelentést, az eljárás elindult, este pedig videóüzenetben hoztam nyilvánosságra a történteket – sorolta a polgármester.

Kiss István polgármester Fotó: Kozma István

Azzal folytatta, hogy Csenyétéről 11 hívást indítottak a mentők felé szombat este, az első hívás 19 óra 9 perckor történt. Kiss István nem tud róla, hogy valaki fenyegetően vagy nem megfelelő hangnemben beszélt volna a mentőkkel.

– Érthetetlen számomra ez az eset – jegyezte meg.

Nem értik

Épp a polgármesteri hivatalba jött ügyet intézni az elhunyt férfi felesége és lánya. Fekete ruhában, megtörten vártak a sorukra. A feleség, Kótai Győzőné csendesen annyit mondott lapunknak, normálisan beszéltek az emberek a mentőkkel, többen is hívtak segítséget. A házuknál összegyűlt a rokonság és az ismerősök, körülbelül 50-en lehettek.

– A férjemet a keresztfia és a sógora próbálta újraéleszteni. Én szinte semmire nem emlékszem, mert nem voltam magamnál. A mentők pedig nem jöttek, a férjem esélyt sem kapott, hogy megmentsék az életét – fogalmazott.

A lánya, Krisztina annyit tett hozzá: édesapja dolgos ember volt, és soha nem betegeskedett. Ő sem érti, miért nem jöttek a mentők segíteni.

Mentők, olykor veszélyben

Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint kénytelenek voltak védelmet kérni, mert a mentőket már telefonon keresztül szidalmazás, fenyegetés érte. További kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ.

Viszont beszéltük a mentők egyik megyénkbeli dolgozójával (kérte, nevét ne írjuk meg), aki lapunknak elmondta: ha fenyegetettséget vagy lincshangulatot érzékelnek valahol, akkor kérik a rendőrség segítségét, hiszen a mentők a beteg ellátásán kívül nem tudnak az emberek megnyugtatásával vagy a tömeg oszlatásával foglalkozni. Előfordulnak agresszív betegek vagy hozzátartozók, de nem mondható, hogy általános esetről van szó. A tömegpszichológia azonban kiszámíthatatlan, nem tudni, hogy egy-egy megjegyzésnek milyen következménye lesz. Legtöbbször az a probléma, hogy nagyon sokan veszik körbe a beteget, sírva ráfekszenek, és ilyenkor a mentők a beteg közelébe sem férnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában