Vihar

2019.07.30. 08:00

Épületkárok és fakidőlések: lecsapott a vihar vasárnap

Az összesen több mint 220 bejelentés mellett bizony nem unatkoztak a tűzoltók megyénkben.

Horváth Imre

Viharkár

Fotó: Vajda János

Szombaton még a vissza-visszatérő eső mellett némi széllel és mennydörgéssel megúszta megyénk a komolyabb kárt, az inkább a szomszédos megyéket érintette. Vasárnap azonban már a közepe érkezett hozzánk, így viharkárok adtak munkát délután, este és az éjjel első felében Borsod-Abaúj-Zemplén megye jelentős részén a tűzoltóknak.

Az áramszolgáltatás is

A megyei műveletirányítási központba a nap folyamán összesen több mint 220 bejelentés érkezett, ebből több mint százhatvan alkalommal vonultak kidőlt fákhoz, leszakított elektromos és távközlési vezetékekhez, megrongált háztetőkhöz, kéményekhez.

A vihar teljesen végigvonult az egész megyén, így Mezőkövesdtől Sátoraljaújhelyig okozott galibát és károkat. Százharminc fakidőlésnél, közel harminc épületkárnál és vízszivattyúzásnál dolgoztak a kiérkező tűzoltók. A viharos időjárás miatt rövid ideig huszonkettő településen történt olyan üzemzavar, amely miatt az áramszolgáltatás részlegesen szünetelt.

Tiszakeszin és Mezőcsáton lakosságvédelmi intézkedések váltak szükségessé, mivel a vihar mindkét településen úgy megrongálta egy-egy családi ház tetőszerkezetét, hogy a lakók nem maradhattak a falak között. Egyik esetnél sem történt személyi sérülés. De a két eset mellett számtalan kisebb épületkár keletkezett, amely nem volt akkora, hogy a lakóknak költözniük kellett volna. Így például villám csapott egy családi ház kéményébe vasárnap kora este Bekecsen, a Határ útján. A kárfelszámoláshoz Szerencsről érkeztek ki a hivatásos tűzoltók, akik elvégezték a munkálatokat.

A legjellemzőbb károk a fakidőlések voltak, amelyek sok helyen keserítették meg a közlekedők életét is, hiszen az ítéletidőben kénytelenek voltak vesztegelni, amíg a kiérkező tűzoltók el nem távolították az akadályt az úttestről. Ilyen eset történt például Miskolcon az Újgyőri főtérnél, a 37-es főúton vagy éppen Bőcs és Hernádnémeti között.

Fák a síneken

De nemcsak a közúton, hanem a vasúton közlekedők is megszenvedték a vihart, hiszen a miskolci fővonalon vasárnap este egyes vonatok menetideje 30–120 perccel is megnőtt, mivel a viharban kidőlt fák akadályozták a forgalmat. Mezőkeresztes–Mezőnyárád és Emőd között mindkét vágányra fák dőltek. Hernádnémeti–Bőcs és Taktaharkány között csak egy vágányon haladhattak a vonatok ugyancsak fakidőlés miatt. Nyírtelek állomáson villámcsapás után elromlott a biztosítóberendezés, ezért Görögszállás és Nyíregyháza között a vonatok csak lassabban közlekedhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában