Zebra terv

2019.05.17. 14:30

Most Ózdon repült egy jogosítvány a gyalogátkelőnél

Csaknem gyalogosokat gázolt el az a gépjármű, amelynek vezetője nem állt meg egy ózdi gyalogos-átkelőhely előtt.

Horváth Imre

Illusztráció

Forrás: ÉM

Az Ózdi Rendőrkapitányság első fokú határozatában még aznap eltiltotta a sofőrt a járművezetéstől.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által meghirdetett baleset-megelőzési kampány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is elkezdődött. Nem ez az első jogosítvány, amit elvettek a kampány ideje alatt.

Zebra Terv

A Zebra Terv elnevezésű – baleset-megelőzési – kampányt május 14-e és 19-e között tartják. Az akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kampány ideje alatt valamennyi városban a gyalogos-átkelőhelyek környékén kiemelt rendőri jelenlétre számíthatnak az arra közlekedők.

Egy autó vezetője 2019. május 16-án 14 óra körül Ózdon, a Bolyki főúton – miközben más jármű megállt – nem biztosított elsőbbséget több, az áthaladást már megkezdő gyalogos számára. A szabálysértésen tetten ért sofőrt a hatóság – a még aznap meghozott – első fokú határozatában két hónapra eltiltotta a járművezetéstől, és pénzbírsággal sújtotta.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a folyamatos közúti ellenőrzések során a rendőrök a kiemelt szabálysértéseket elkövetőkkel szemben alkalmazza az azonnali intézkedés és hatósági eljárás elvét a közlekedés biztonsága érdekében.

Néhány jó tanács

A közlekedésben résztvevőknek érdemes megfontolni az alábbi tanácsokat:

  • A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!
  • Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!
  • A járművek vezetői fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környékét!
  • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában