Körkép

2023.11.15. 07:00

Kevés és drága a dió

A legnagyobb gondot az egyre széles körben elterjedő dióburok-fúrólégy jelenti.

Pap Gyula

Fotó: Kállai Márton

Sokan panaszkodnak az idén, hogy megfeketedett a dió és nem csak a külső burkát fedi a nyálkás fekete réteg, hanem sok esetben a belseje is megfeketedik. A dió esetében összesen több mint ötven kórokozó és betegség jöhet számításba, de ezekből szerencsére csak kevés, ami igazán nagy bajt képes okozni.

Érdekesség, hogy nagyszüleink még nem is beszéltek egyébként a diófa betegségeiről, a növényvédelmi teendőiről még annyit sem, ez pedig nem véletlen. Ma viszont sokirányú tevékenységet kell folytatni annak érdekében, hogy egészséges legyen az állományunk – írja az agraroldal.hu.

Több oka lehet

A termésburok barnulását, feketedését, korhadását, rothadását, a termés elhalásáért több kórokozó is felelős lehet, leginkább baktériumok és gombák azok, amik kiváltották a folyamatot. A tavalyi évben, de leginkább idén derült ki, hogy a legnagyobb gondot az egyre széles körben elterjedő dióburok-fúrólégy jelenti. Nem hallottak róla még nagyszüleink idejében Magyarországon, mivel elsőként az 1980-as években jelent meg Európa területén, egész pontosan Svájcban. Magyarországon az első példányai 2011-ben kerültek elő ennek az eredetileg Mexikóból és az Amerikai Egyesült Államokból származó kártevőnek. Európa éghajlati adottságai, széles körű előfordulása segíti a gyors terjeszkedést és a szaporodást. A dióburok-fúrólégy 8-10 milliméteres szárnyfesztávolsággal rendelkezik, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, egy sárga félkör alakú folttal a pajzsán – ismerteti a szakportál.

Többféle betegség is veszélyezteti a diótermést
Fotó: Havran Zoltán

Piaci vizsgálódásunk – a Búza téren – sajnos alátámasztotta az információkat kevesebb a dió és míg korábban sokan hoztak héjastól – 200-300 forintos áron kínálva az idén ilyen alig akad. 

A dióbél kilója 4500 forinttól 5000 forintig terjed, a félkilósat 2500 forintért kínálják. Érdeklődésünkre, hogy hogyan sikerült megmenteni a termést az egyik árus elmondta: már korán leverte és megtisztította a felületét így tudott egészséges bélhez jutni.

Magdolna már időben igyekszik beszerezni a karácsonyi beigli töltelékét, mert az a tapasztalata, hogy az ünnep közeledtével elfogy, illetve felmegy az ára a dióbélnek. Ezt a tendenciát az árusok is megerősítették, a tavalyihoz képest is magasabb árat okozott a szerényebb termésmennyiség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!