Beruházás

2023.08.29. 15:50

Akkumulátor-feldolgozó épülhet Alsózsolcán (frissítve)

A helyi lakosok aggódnak, a beruházó biztonságot és magas technológiát ígér.

Szaniszló Bálint

Errefelé lesz majd az alsózsolcai akkumulátor-feldolgozó üzem

Fotó: Ádám János

Évente mintegy tízezer tonna selejt akkumulátor feldolgozására alkalmas üzem építését tervezi Alsózsolcán a Miskolcra bejegyzett - szlovén magánemberek résztulajdonában lévő - Andrada Group Magyarország Kft. Mint megtudtuk, az új üzemben a Magyarországon lítiumion akkumulátorokat előállító gyáraktól - köztük a Miskolcon működő japán Yuasa Magyarország Kft.-től - származó úgynevezett „gyártásközi selejt akkumulátorblokkok” gyűjtését, kezelését és hasznosítását végeznék.

Vizsgálja a hatóság 

Az akkumulátort feldolgozó gyár egy 60 ezer négyzetméteres területen épül meg Alsózsolcán, a Gyár utcában lévő ipari területen. Megtudtuk, hogy 40 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) értékű beruházás keretében megvalósuló hi-tech létesítményben az Andrada idén év végére 70 mérnöknek és szakembernek ad majd munkát. Nincs szó új épületek létrehozásáról, meglévő csarnokokban alakítanák ki a gyártóterületet.   

Úgy tudjuk, a feldolgozó üzemben a selejt akkumulátorokból a nikkelt, kobaltot, mangánt és lítiumot akarják kinyerni. A telephelyen úgynevezett véggázkezelő és porleválasztó kialakítását is tervezik, valamint a keletkező technológiai szennyvizet elszállítják.   

Mindehhez a tevékenységhez a gyár egyidejűleg 40 tonna veszélyes hulladék tárolásához kért környezetvédelmi engedélyt. Azt is meg lehet tudni az engedélykérelemből, hogy a tervezett napi járműforgalom a telephelyen - a személygépkocsik mellett - összesen két darab nehéz tehergépkocsi.   

A telepítés helyével kapcsolatos kizáró okokra, a környezeti hatásvizsgálat szükségességére, továbbá a környezeti hatástanulmány tartalmára vonatkozóan a beruházással kapcsolatos közlemény megjelenését (ez augusztus 22-én történt meg - a szerk.) követő 21 napon belül közvetlenül a környezetvédelmi hatósághoz észrevételt lehet tenni.  

Kétkedő hangok   

Alsózsolca Város Önkormányzata Facebook oldalán augusztus 27-én, vasárnap reggel 8 óra 35 perckor posztolták a Andrada Group tájékoztatását a készülő beruházásról. A hozzászólások nagy része a helyiek aggodalmát fejezi ki:   

„Kérjük a tisztelt polgármester urat hogy szíveskedjék sürgősen rendkívüli lakossági fórumot összehívni és tájékoztatást adni a jelenlegi helyzetről” - fogalmaz az egyik. „Az átláthatóság nevében milyen társadalmi egyeztetések nyomán teszik tönkre az élő környezetünket?” - teszi fel a kérdést egy másik. Egy következő is hasonló megfogalmazást tesz: „Alsózsolca város önkormányzata! Előbb nem a helyi lakosokat kellene megkérdezni, hogy szeretnének e egy akkumulátor újrahasznosító, a környezetre és a lakosságra ártalmas üzemet a közvetlen közelükben?” Olyan komment is akad, amely egyenesen így fogalmaz: „Aggódom elsősorban a gyerekeink, unokáink egészsége miatt.” 

Az akkumulátor-feldolgozó építésével kapcsolatban magunk is írásban kérdéseinkkel kerestük meg Szilágyi Lászót, a város polgármesterét. A következőkre vagyunk kíváncsiak: Tervezi-e részletes tájékoztatás tartását az önkormányzat az ügyben? Az akkumulátor gyártással, feldolgozással kapcsolatban az utóbbi időben ellenérzés alakult ki az emberek körében. Hogyan tudná megnyugtatni az alsózsolcaiakat, hogy ebben az esetben nincs miért aggódniuk? Milyen garanciákat ad az építő cég a város számára, hogy az üzem nem lesz környezetszennyező? Nem tartanak attól, hogy csökkenni fog az ingatlanok értéke a városban azzal, hogy egy ilyen üzem kezdi meg működését?

Szilágyi László, Alsózsolca polgármestere
Fotó: Bujdos Tibor

A polgármester azonban nem tartotta fontosnak tájékoztatni olvasóinkat az ügyben. Ha mégis reagál megkeresésünkre, tájékoztatjuk olvasóinkat a városvezetés álláspontjáról.  

A beruházó high-tech üzemet ígér  

Az Andrada Grouptól azonban sikerült információkhoz jutni. Mint fogalmaznak, az Andrada saját fejlesztésű és tulajdonú, innovatív lítiumion újrahasznosító technológiáját alkalmazza majd alsózsolcai gyárában, amely biztonságosságát és a környezeti fenntarthatóságát tekintve nemcsak teljesíti a szigorú német minőségi elvárásokat, de meg is haladja azokat. „Teljesen érthető, hogy új high-tech üzemünk kapcsán kérdések merülnek fel, ezekre pedig szeretnénk a lehető legteljesebb módon válaszolni és mindenki számára megmutatni, milyen magasan fejlett technológiai körülmények között zajlik majd a munka az egységünkben – hasonló módon, mint a Svájcban vagy Németországban jelenleg működő, ilyen profilú üzemek esetében. Az Andrada azonban még ezen üzemeknél is fejlettebb, biztonságosabb és környezetbarátabb technológiát fejlesztett ki. Az Alsózsolcára tervezett akkumulátor újrahasznosító üzem ugyanis modern, biztonságos és tiszta technológiát képvisel, mely megfelel a nyugati műszaki irányelveknek.”  

Az Andrada - közlése szerint - biztonságos és motiváló munkahelyeket és munkakörülményeket, a szigorú, a nyugat-európai előírásoknak megfelelő, sőt, azokat meg is haladó környezetvédelmi követelményeket biztosít gyárában. A technológiai folyamat teljes egészében zárt rendszerű lesz.  

Várják a lakosokat 

A vállalat - saját bevallása szerint - a nyugat-európai üzleti filozófia elvei alapján működik, ezért rendkívül elkötelezett a transzparens működési környezet, valamint a helyi közösségekkel ápolt kiváló és szoros kapcsolat kialakítása iránt. Éppen ezért is tartanak majd nyílt napokat a helyi lakosok számára. Ezekre és a gyártúrákra minden érdeklődőt várnak szeptember 26-án 9, 11, 15 és 17 órai kezdéssel, majd október 17-én ugyanezekben az időpontokban.

Szijjártó Péter szlovéniai bejelentése

A világ legmodernebb technológiájú akkumulátor-újrahasznosító üzeme épül meg Alsózsolcán - jelentette be Szijjártó Péter Szlovéniában. A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott: „ezzel biztosítani tudjuk azt, hogy az elektromos akkumulátorgyártás teljes egészében környezetterhelés nélkül megy végbe, és hogy az elektromos akkumulátorok újrahasznosítása is így már biztosított lesz”. Kitért arra is, hogy a beruházó Andrada-csoport a magyarországi környezetvédelmi szabályoknál négyszer szigorúbb előírásokat tart önmagára nézve kötelezőnek. Szijjártó Péter fontosnak nevezte a környezet tehermentesítését, és aláhúzta, hogy az erre vonatkozó technológia megszületett, mégpedig Szlovéniában, ahol az Andrada a világ legmodernebb módszerét dolgozta ki, amellyel az elektromos akkumulátorgyártás teljes mértékben „körkörössé” tehető, így a környezetet maximálisan meg lehet óvni a hulladékképződéstől.„Jó hír, hogy a szlovén vállalat úgy döntött, az elektromos akkumulátorok újrahasznosításához szükséges és a környezet védelmét biztosító technológiára alapuló első beruházását Magyarországon hajtja végre” - közölte a miniszter. A kormány a projektet 4,7 milliárd forinttal támogatja, ezáltal hozzájárulva új munkahelyek létrehozásához is.

Az alsósolcai polgármesternek az akkumulátorfeldolgozóval kapcsolatban augusztus 29-én írásban küldött kérdéseinkre Szilágyi László polgármester augusztus 30-án e-mail-ben válaszolt. Mint írja: "Önkormányzatunk a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal által kiküldött közleményből szerzett tudomást az előzetes vizsgálati eljárás megindításáról. Az Andrada Group Kft. képviselőinek látogatásakor nyomatékosan kértünk egy, a lakosságnak szóló előzetes tájékoztatást, ám ígéretükkel szemben ezt nem tették meg. A látogatás óta nem jelentkeztek, tájékoztatást semmiről nem kaptunk. Tudomásunkra jutott, hogy csütörtök (augusztus 31. - a szerk.) délután a leendő üzemükben nyújtanak tájékoztatást a lakosság részére. A tájékozódást követően a következő hétre kívánunk lakossági fórumot összehívni az üggyel kapcsolatban."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!