Bravúr

2023.06.30. 14:30

Ipari romokon építették fel az új vegyiüzemet Berentén (fotók)

Négy éve még bontásra váró épületek és az egykori szénosztályozó maradványai csúfították el a területet, ahol ma már a BorsodChem Zrt. négy új üzeme működik.

Szaniszló Bálint

Megtekintették a BorsodChem új fejlesztéseit

Fotó: Bujdos Tibor

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter avatta fel a BorsodChem Zrt. Berente közigazgatási területén lévő új telephelyét, ahol immár négy energetikai, illetve vegyipari üzem működik. "A jelenlegi világgazdasági változások bizonyítják a keleti nyitás stratégiájának helyességét, amelynek nyomán mára Magyarország vált a kínai vállalatok első számú közép-európai beruházási célpontjává" - jelentette ki a tárcavezető beszédében. Arról is beszámolt, hogy a vállalat 160 milliárd forintos beruházássorozata nyomán új hőerőművet és három vegyi üzemet, 240 ezer tonna éves kapacitású nitrobenzol üzemet, 200 ezer tonna kapacitású anilin üzemet és 90 ezer tonna éves kapacitású tömény salétromsav üzemet hozott létre 1,4 milliárd forint magyar állami támogatással.

Kína vezető szerepben 

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy az utóbbi években történelmi jelentőségű átalakuláson ment keresztül a világgazdaság, és ennek egyik legszembetünőbb eredménye a Kelet szerepének rendkívüli megnövekedése. Rámutatott, hogy Kína bruttó hazai terméke (GDP) mostanra meghaladta az Európai Unióét. Mint mondta, 2010-ben Kína részesedése a világ GDP-jéből még csak 8 százalék volt, mára azonban ez 18 százalékra nőtt. Arra is kitért, hogy ekkoriban globálisan a beruházások 81 százalékát nyugati, 19 százalékát pedig keleti tőkéből finanszírozták, mára azonban ez az arány is megfordult. 

– Mindez világosan megmutatja, hogy a világon immár a második legnagyobb gazdasággal rendelkező Kína szerepe megkerülhetetlen és kritikus fontosságú a világgazdaságban – közölte. – Ezek a változások aláhúzzák a tizenhárom évvel ezelőtti döntés helyességét, amely a keleti nyitás gazdaságpolitikai stratégia megindításához kapcsolódott. Szijjártó Péter üdvözölte, hogy mára Magyarország vált a kínai vállalatok első számú közép-európai beruházási célpontjává. Ennek alátámasztására tudatta, hogy 2020 után idén is Kínából érkezik a legtöbb beruházás hazánkba. Ennek következményeként a kétoldalú kereskedelmi forgalom is rekordot döntött 13 milliárd dollárral tavaly. 

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország a kontinensen a legjobb beruházási környezetet biztosítja a kínai vállalatok számára. „Bár Európában, főleg annak nyugati felében, zajlik egy képmutató vita arról, hogy hogyan kellene a kínai és az európai gazdaságot szétválasztani egymástól, azonban amikor ezekért a kínai beruházásokért versenyzünk, amelyek rendszerint high-tech megoldásokat, magas hozzáadott értéket és sok-sok munkahelyet hoznak Magyarországnak, akkor általában a nyugat-európai országok a vetélytársaink” – fogalmazott. „Ezen beruházásokat a nagy nyugat-európai országok ugyanúgy szeretnék maguknak megszerezni, mint mi, csak mi nem állítjuk ennek az ellenkezőjét”.

Találkozási pont lettünk 

„Magyarország a keleti és nyugati vállalatok fontos európai találkozási pontjává vált, és ebből a tényből már nagyon sok haszna származott Magyarországnak. Mi megmutattuk, hogy igenis lehetséges civilizált együttműködés Kelet és Nyugat között, és igenis lehetséges úgy tekinteni a kelet-nyugati munkamegosztásra, mint egy lehetőségre, mint egy esélyre, és nem pedig úgy, mint kockázatra vagy fenyegetésre” – tette hozzá. 

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar vegyipari teljesítménye tavaly 33 százalékkal bővült, s ezzel átlépte a tízezer milliárd forintos álomhatárt, ráadásul a szektor 56 százalékos exporthányaddal dolgozik. 

– A Borsodchem beruházása, a kínai Wanhua és Magyarország együttműködése újabb világos jel arra, hogy Magyarország és Kína kétoldalú kapcsolatai dinamikusan fejlődnek, és most ez a fejlődés az egyik biztosíték arra, hogy Magyarország nélkülözhetetlen szerepet töltsön be az Európai Unió jövőbeni versenyképességének és gazdasági növekedésének garantálásában – mondta. - Az európai gazdaság jövőjét alapvetően meghatározó elektromos autóipar és annak vegyipari háttere egy erőteljes európai-kínai együttműködésen nyugszik. Ha ez az együttműködés nincs, akkor Európa gazdasági teljesítménye a jövőben rendkívüli károkat fog szenvedni – mutatott rá. 

Avatás
Fotó: Bujdos Tibor

Új munkahelyek jöttek létre 

Kruppa László, a BorsodChem Zrt. vezérigazgatója mindezek mellett még arra hívta fel a figyelmet, hogy a BorsodChem Zrt. most felavatott új részlege helyén négy évvel ezelőtt még korábban bezárt ipari létesítmények romjai voltak. A beruházás a termelési érték növelésén túl arra is jó volt, hogy 420 új munkahelyet teremtsen.  

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője is a munkahelyen megőrzésére és bővítésére hívta fel a figyelmet. Kijelentette, hogy a vegyipar és ezen belül a BorsodChem Zrt. a térség első számú húzóágazatának és a húzógyárának számít, amely segít Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye gazdasági pozíciója javításában.  

 

eter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!