Mezőgazdaság

2023.04.23. 13:00

Már vethető a kukorica vármegyénkben is, elég meleg a talaj

A talajhőmérséklet elérte a 10 Celsius fokot, még ha előfordulhat is esős, hűvösebb időszak.

Van, ahol már a napraforgót vetik

Fotó: MW

A csapadékos időszak után megérkezett a napos száraz idő, érdemes az aktuálissá vált és eddig a sáros talaj miatt elmaradt tavaszi vetéseket erre az időszakra időzíteni. A talajhőmérséklet is elérte a kukorica vetéséhez szükséges 10 Celsius fokot. Újabb, most kiadósnak látszó csapadék vasárnap estétől várható. A frontrendszer mögött szerdától újra sarkvidéki eredetű légtömeg érkezhet, mely helyenként visszahozhatja az éjszakai fagyokat – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Megindult a fejlődés

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, a repce pedig kezd virágozni. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de a múlt héten már megkezdték a napraforgó, főként az Alföldön pedig a kukorica vetését, a talajhőmérséklet már elérte a 10 fokos küszöbértéket. A gyümölcsösök közül sok teljes virágzásban van, több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat. A csapadékos időjárás miatt magas volt a páratartalom, sokat volt a növények levele vizes, mely a gombás megbetegedések kockázatát növelte. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!