válságtervek

2020.08.14. 18:00

Gazdasági felkészülés a második hullám előtt

A jól működő HR-tapasztalatok megosztása lehet az egyik leghatékonyabb gazdasági fegyver.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A járvány miatt pillanatok alatt megváltoztak a munkavégzés körülményei minden vállalatnál. Számos, eddig ismeretlen kihívás zúdult néhány nap alatt

a HR-osztályokra, amelyeknek egyszerre kellett megfelelni.

A változások kezelése, az új munka- és sok esetben a biztonsági körülmények megteremtése is nagyrészt a HR-szakemberek, -csapatok feladata volt. Így részint a HR-osztályok dolga volt a sokszor negatív munkaügyi döntések közvetítése a munkavállalók felé vagy éppen az új munkakörnyezettel, az otthoni munkavégzéssel járó változások elfogadtatása, esetleg a biztonsággal kapcsolatos új előírások betartatása a dolgozókkal. Eközben pedig meg kellett felelni a menedzsment, a tulajdonosok által támasztott hatékony és gazdaságos működésre vonatkozó követelményeknek és gyorsan változó jogszabályi előírásoknak is.

Nem volt recept rá

„Noha a profi szervezetek rendelkeznek válságtervekkel és kríziskezelési útmutatókkal, ezek elsősorban a leginkább várható és detektálható problémákra fókuszálva tartalmaznak forgatókönyveket, előzetesen kidolgozott megoldási javaslatokat. A világjárvány miatt kialakuló globális zárásra még a legprofibbak közül is csak kevesen rendelkeztek azonnal bevethető, részletes és rugalmasan alkalmazható tervvel” – mondta el Simonyi Judit, a Simonyi és Tóth HR-tanácsadó és vezetőkiválasztó iroda ügyvezető igazgatója. A szakember szerint számos HR-vezető érezhette úgy, hogy egyedül maradt a problémákkal, hiszen az új helyzettel kapcsolatos operatív feladatok jelentős része elsődlegesen a HR-osztályoknál jelentkezett.

Folyamatos nyomás

„Egy közepes vagy nagyobb vállalat esetén százak, ezrek, sőt esetenként tízezrek munkahelyével kapcsolatos kritikus döntéseket kellett meghoznia, megoldania

a HR-vezetőknek és a menedzsmentnek. Egy-egy ilyen döntésen családok megélhetése, vállalatok életben maradása is múlhatott. Persze mondhatjuk, ez a dolguk, ezért kapják a fizetésüket, de a mostani helyzet a korábbiaknál lényegesen összetettebb, és a megoldások sem olyan egyértelműek, mint »békeidőben«. Éppen ezért a jó példák, bevált gyakorlatok terjesztése lehet az egyik legkomolyabb fegyverünk a járvány esetlegesen érkező második hullámára való felkészülésben.”

(A borítóképen: Mozaikjáték a humánerőforrás-gazdálkodás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!