Gazdaság

2020.07.30. 09:00

A használt autók húzzák felfelé a hazai autópiacot

A járványveszély miatt egyre többen akarnak autót vásárolni. Az olcsóbb járgányok a keresettebbek.

Szaniszló Bálint

használt autó

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Sándor hosszú éveken át az autóellenesek táborába tartozott. Családjával inkább a közösségi közlekedést – autóbuszt, vonatot – választotta. Ha nem is mindig volt kényelmes az utazás, de a kedvezmények révén lényegesen olcsóbban úszták meg. A koronavírus-járvány idején Sándorék arra jutottak, kényelmesebb és biztonságosabb volna, ha saját autót használnának, ha valahova el akarnak jutni. Így a fertőzés veszélye is lényegesen kisebb. Annak idején Sándor és párja is megszerezte a jogosítványt, így az már nem jelentett akadályt...

Olcsón, de jót...

Sándorék elhatározták: körülnéznek a használtautó-piacon. Már a karantén idején böngészgették az interneten a különböző portálokat, de az az időszak még nem volt igazán reális. Ráadásul az autóvásárlásnál az internet legfeljebb az előzetes tájékozódásra jó, meg kell vizsgálni, ki kell próbálni a kiszemelt járművet.

Sándor a járvány utáni nyitást kihasználva azonnal lépett, és ma már egy 8 éves használt autó boldog tulajdonosa és – lehetőség szerint – azzal fuvarozza családját. Aki viszont nem lépett idejében, ma már jóval drágábban tud autót venni. A személyautó-tulajdonosváltások száma igazolja azt, amit a piacvezető hasznaltauto.hu keresései már május közepétől mutattak: a vásárlók visszatértek a használt autók piacára.

A júniusi használtautó-piaci adatokat a hasznaltauto.hu szakértője elemzi.

Megjött a kedv

A Belügyminisztérium tulajdonosváltásokkal kapcsolatos adatait ezúttal is a Datahouse Kft. dolgozta fel. Ezek szerint míg március, április és május hónapokban még csökkentek a tulajdonosváltások (19 százalékkal, 36 százalékkal, majd végül 10 százalékkal), a június már erősödést hozott: 11,5 százalékkal több használt autó tulajdonosváltását regisztrálták, mint tavaly júniusban, és 66 százalékkal többet, mint áprilisban. 2020. első félévében összesen 367.413 használt személyautó cserélt gazdát hazánkban (pontosabban ennyi átírását regisztrálta a BM), ezzel mindössze 5,7 százalékos elmaradás látható az előző évhez képest.

Utóbbi kifejezetten kedvező adatnak minősül, hiszen az új autók piacán 23,7 százalékos, a használtautó-behozatalnál pedig 17,8 százalékos visszaesést láthatunk.

„Árérzékeny piacunkon nem meglepetés, hogy a legolcsóbb autók piacán, azaz a használtakén volt a legkisebb a kereslet csökkenése, sőt a keresési adatokból egyéb érdekességek is kiolvashatók. Míg a vevők zöme továbbra is legfeljebb 3 millió forintig terjedő tartományból keres autót, a vírushelyzetben érezhetően felértékelődött személyes mobilitás miatt nőtt a legolcsóbb, legfeljebb 500 ezer forintos tartományból autót keresők száma” – jegyezte meg Katona Mátyás, a hasznaltauto.hu szakértője.

Kereslet, kínálat

Aki az árak csökkenésében bízott, csalódhat, ahol kereslet van, ott az árak sem apadnak. Ez persze csupán a piac alsóbb szegmensére igaz, ha a drágább modelleket nézzük, ott már találkozhatunk ármérséklésekkel; bár az eladók zöme kitart az árak mellett, már csak azért is, mert az utánpótlás sem lesz olcsó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!