Gazdaság

2020.06.12. 20:00

A pénzhiány okozhat még komoly gondokat

A vártnál jobban vészelte át a megye gazdasága a koronavírus következményeit.

Szaniszló Bálint

Fotó: KI

A megállapításhoz hozzátehetjük rögtön azt is, hogy eddig. Mert a gazdasági szakemberek azt prognosztizálják, hogy nyár közepére vagy inkább végére derül ki, melyik cégnek, mekkora a pénzügyi tartaléka, amely alapfeltétele a túlélésnek és a stabil újraindulásnak.

A kormány válságkezelő programjának alapelemei között több olyan lehetőség van, amely a vállalkozások fiskális megerősítését szolgálja: kamatmentes likviditási hitelek, fejlesztési kölcsönök, munkahelymegtartó támogatások állnak rendelkezésre.

Egyik így, másik úgy

A megyei iparkamara elnöke, Bihall Tamás a válságidőszakot értékelve úgy fogalmazott, hogy: „Minél kisebb a cég, annál nagyobb problémák jelentkeztek a koronavírus-járvány miatti gazdasági válsághelyzetben, és minél nagyobb a cég, annál stabilabb anyagi háttérrel volt képes átvészelni az elmúlt bő két hónapot…”

Labilis beszállítóipar

A nagy vesztes a vendéglátás, idegenforgalom voltak, az utóbbi hetek arról szóltak, miként tudnak ők is belekapcsolódni az újrainduló gazdasági körforgásba. Szállodák, szálláshely-szolgáltatók kínálják szolgáltatásaikat, vendéglátóhelyek nyíltak meg.

A gépipari szektor – benne a megyénk gazdaságában fontos szerepet betöltő autóalkatrész-iparral – a veszélyhelyzet hatásait tekintve az ágazatok között a középmezőnyben foglal helyet. A vállalkozások több mint 90 százaléka teljesen vagy részlegesen működött. Számukra az elkövetkező hónapok kritikusak lehetnek, amíg újra felfut az autóipar.

(A borítóképen: Lassan helyreáll a járvány előtti érdeklődés az idegenforgalomban is)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!