Családtámogatás

2019.10.09. 17:30

A babavárás a csokkal együtt igazán hatékony

Egyre népszerűbbek a fiatal családok életkezdését segítő támogatások.

Nagy-Hankó Krisztina

Már a babavárás időszakában meg lehet tervezni a biztonságos jövőt

Forrás: Dreamstime

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, maximum 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban július 1-jétől 2022. december 31-ig. Amennyiben a családba öt éven belül legalább egy gyermek születik, három évig nem kell a törlesztőrészleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre.

Otthonteremtésre is

Amennyiben egy házaspár várandósan veszi fel a babaváró támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, anélkül vehették igénybe a kölcsönt, hogy abból egyetlen forintot is vissza kellett volna fizetniük. A 10 millió forintos összeghatár egy felső plafon, kisebb összeg is felvehető. Ha a vállalásukat nem teljesíti a házaspár, akkor a kamattámogatást vissza kell fizetni, illetve onnantól a piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése.

Mivel a konstrukció ingatlanfedezet nélküli és szabad felhasználású, így jó megoldásnak ígérkezik lakásvásárlás esetén meglévő önerő kiegészítésére. Ennek a hitelnek azonban csak a 75 százalékát lehet önerőként használni. Azaz 10 millió forint babaváró felvételekor 7,5 millió forint önerőnek minősül – ha lakást vásárlunk –, és 2,5 millió forint számít hitelnek. Ugyan a legtöbb bank foglalkozik vele, a konstrukció is ugyanaz, de az igénylés feltételei eltérőek lehetnek az egyes hitelintézeteknél – mondta Kiss Tamás, a GV Hitel Központ Kft. értékesítési vezetője. A számok egyébként azt mutatják, hogy a babaváró hitelek több mint a felét az OTP folyósítja. Országos statisztika, de ez igaz Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is.

– Százhetven milliárd forintnyi támogatásra szerződtek le csak az első két hónapban országos szinten a családok – hangsúlyozta a pénzügyi szakember. – Ha mellé hitelt is vesz föl a házaspár, akkor havi 80-100 ezer forintos törlesztőrészlet fizetésével tudnak saját lakásba költözni, ahelyett, hogy ezt a pénzt albérlet fizetésére fordítanák. Akik eddig nem tudták a 20 százalék önerőt teljesíteni, azok most belevághatnak, azaz nagy segítség az otthonteremtéshez – vallja Kiss Tamás.

Jól átgondoltan

Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont tulajdonosa számokkal példázza, hogyan lehet jól kombinálni az állam által nyújtott támogatásokat úgy, hogy végül a legkevesebb saját ráfordítással új házba költözhessen az ügyfél. Tízmillió forint babaváró hitel tízmillió forint csokkal és a jelzáloghitelből elengedett 4-5 millióval a harmadik gyermek születése után akár 25 millió forintot is jelenthet. Ebből az összegből egy 90 négyzetméteres házat fel lehet építeni, csak a telket kell megvenni. Persze rengeteg feltételnek kell megfelelni, és kockázat is van benne. Az a tapasztalat, hogy nem ezért vállalnak három gyermeket a párok, de a döntést megkönnyíti, hogy ez irányba lépjenek. A babaváró hitellel is megjelent a piacon egy új – bár meglehetősen szűk – réteg. Éves szinten 2000 tranzakcióból nagyjából 100 esetben beszélhetünk erről, azért mozdíthat az új építésű ingatlanok piacán egy nagyon kicsit – tette hozzá a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!