Helyi gazdaság

2013.04.19. 19:20

Könyvfesztivál - Szakértők: Magyarország intézményileg nem elég felkészült az euróra

Budapest, 2013. április 19., péntek (MTI) - Az Akadémiai Kiadó egy most megjelent tanulmánykötetének szerzői szerint Magyarország intézményileg még nem elég felkészült az euróra.

Budapest, 2013. április 19., péntek (MTI) - Az Akadémiai Kiadó egy most megjelent tanulmánykötetének szerzői szerint Magyarország intézményileg még nem elég felkészült az euróra.

Nem az a kérdés elsősorban, hogy Magyarországnak kell-e euró vagy sem, hanem az, hogy az ország felkészült-e a bevezetésre. Az eurózóna tapasztalatai alapján a válasz egyértelműen az, hogy Magyarország intézményeit tekintve még nem elég felkészült az európai közös pénzre - állítják a Minden egész eltörött - útteremtés és útfüggőség válságos környezetben című kiadvány szerzői.

A tanulmánykötetet bemutató pénteki budapesti tájékoztatón, a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Benczes István, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, az egyik szerző elmondta: az egész Európai Unióban, így az eurózónában is igen eltérő az egyes országokban a nemzeti kormányzás minősége, ez is kihat az euró válságának alakulására.

Az eurózóna perifériális országait tekintve nem lehet egy kalap alá venni az államokat, Írország például kezd úrrá lenni a gazdasági gondjain, a kilábalás felé halad - tette hozzá.

Kifejtette: Spanyolország nem említhető egy lapon Görögországgal, a spanyol kormányzás ugyan sokat romlott, de nem rosszabb mint Csehországé vagy Észtországé. Spanyolország esetében az a kérdés, mekkora árat hajlandó fizetni az európai közösség az ország gondjainak rendezéséért, illetve a spanyol társadalom azért, hogy elkerüljék a teljes gazdasági és politikai leépülést.

A kötet szerint Görögország esetében az a kérdés, hogy az ország egyáltalán az eurózónában marad-e, napjainkban nem az eurózóna magországaihoz konvergál Görögország, folyamatai alapján sokkal inkább a Nyugat-Balkán államaihoz hasonlítható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!