Helyi gazdaság

2013.01.22. 12:44

KPMG - Világszerte nő a felvásárlási hajlandóság

Budapest, 2013. január 22., kedd (MTI) - Minden feltétel együtt van ahhoz, hogy 2013-ban visszatérjen az erős vállalatfelvásárlási szándék a nemzetközi piacokon - közölte a KMPG tanácsadó cég kedden.

Budapest, 2013. január 22., kedd (MTI) - Minden feltétel együtt van ahhoz, hogy 2013-ban visszatérjen az erős vállalatfelvásárlási szándék a nemzetközi piacokon - közölte a KMPG tanácsadó cég kedden.

A világ legnagyobb vállalatai az elmúlt két évben rendbe rakták mérlegüket, csökkentették hiteleiket és növelték nyereségüket, ezzel megteremtették a későbbi vállalatfelvásárlások feltételeit.

A KPMG legújabb Global M&A felmérése azt mutatja, hogy már nemcsak a kapacitás, hanem az étvágy is adott ahhoz, hogy 2013-ban ismét jelentős vállalategyesítési és -felvásárlási akciók legyenek. A felvásárlási étvágyat mutató P/E-hányados (ár/nyereség-hányados) a megelőző félévhez képest 6, év/év alapon pedig 12 százalékkal emelkedett az előző felmérés óta.

A felmérés megállapítja azt is, hogy a világgazdasági kilátások javulása miatt nemcsak földrajzi értelemben, hanem ágazatonként is mindenre kiterjed a derűlátó felvásárlási hangulat.

Európában a világátlagnál is vonzóbbá váltak a befektetési célpontok, hiszen a cégek P/E-mutatói tavaly júniushoz képest 19 százalékkal, az egy évvel ezelőttihez képest pedig 12 százalékkal emelkedtek, miközben a felvásárlási képesség 12 százalékkal javult 2011 végével összevetve.

Kiemelkedik a mezőnyből Németország, ahol a felvásárlási kedv 26 százalékkal, a képesség 20 százalékkal emelkedett. Még a hosszabb válságon átesett Egyesült Királyságban is szerencsés a tényezők együttállása: a felvásárlási kedv 15, a képesség pedig 11 százalékkal nőtt. Az Egyesült Államokban 10 és 21 százalékos emelkedést jelez a két mutató.

A régióban és Magyarországon is szaporodnak a felvásárlási megbízások.

Simonyi Tamás, a KPMG M&A igazgatója a közleményben kiemelte: a tendencia annak tudható be, hogy az eladók elfogadták, új korszakba értünk, a 2008 előtti cégértékek és vállalati mutatók egyhamar nem térnek vissza.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!