Helyi gazdaság

2012.04.11. 15:00

IMF/EU-konzultáció - Budapest Alapkezelő: 50 százalékos az esély a megállapodásra

  Budapest, 2012. április 11., szerda (MTI) - A Budapest Alapkezelő elemzői szerint 50 százalékos az esély arra, hogy a magyar kormány még az idén tető alá hozzá az EU-val és az IMF-fel a hitelmegállapodást.

 

Budapest, 2012. április 11., szerda (MTI) - A Budapest Alapkezelő elemzői szerint 50 százalékos az esély arra, hogy a magyar kormány még az idén tető alá hozzá az EU-val és az IMF-fel a hitelmegállapodást.

A megállapodás nélkül is megoldható az államadósság ez évi finanszírozása, de magasabb áron. Figyelembe kell azonban venni, hogy a magyar pénzügyi stabilitás szempontjából kiemelten fontos a feltörekvő piacok felé irányuló tőkeáramlás, ha ez változik, az komoly gondokat idézhet elő a finanszírozásban - mondta Duronelly Péter, az alapkezelő befektetési igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Budapest Alapkezelő szakértői szerint a magyar gazdaság idén recesszióban lesz, egyedül az export teljesít kedvezően. A pozitív külső egyensúly ellenére a nagy külső adósság sérülékennyé teszi az országot - húzta alá a befektetési igazgató. Ha a privátszektor és az állam külső adósságát együtt számoljuk, akkor annak összege eléri a magyar GDP 160 százalékát - fűzte hozzá.

Duronelly Péter szerint a beruházások visszaesésése várhatóan 5 százalékot ér el 2012-ben, az éves infláció pedig 5 százalék fölött lesz.

Kiemelte: a jelenlegi feltételek mellett a magyar államadóság-pálya nem finanszírozható, de ezzel egyelőre a magyar gazdaságpolitika nem számol. Úgy vélte: az ország külső megítélésében, a kamatfelárak és a CDS-árazásában nem az ország folyó fizetési mérlegének alakulása, sokkal inkább a magas külső adósság játszik meghatározó szerepet.

Aláhúzta: a magyar állampapírok hozama a mérlegproblémák, a magánszektor és az állam együttesen hatalmas külső adóssága miatt magas és magasan van a magyar CDS felár. Kifejtette: ha a mostani trendek esetleg megfordulnának, és a feltörekvő piacok állampapírjaiba fektető alapokba a jelenleginél kevesebb tőke áramlana, az nagy gondot jelentene a magyar államadósság finanszírozásában is. Ha egy ilyen esetben az ország nem rendelkezik egy védőhálóval, "akkor elszállunk, mint a győzelmi zászló" - mondta maliciózusan Duronelly Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!