Helyi gazdaság

2012.01.30. 13:02

Sikeres évet zárt a paksi atomerőmű

Budapest, 2011. január 30., hétfő (MTI) - Sikeres évet zárt a paksi atomerőmű, amely mindenidők második legjobb termelési eredményét érte el és biztonsági mutatók és rendelkezésre állás tekintetében is kiemelkedően teljesített - mondta el Baji Csaba a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke a társaság budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

Budapest, 2011. január 30., hétfő (MTI) - Sikeres évet zárt a paksi atomerőmű, amely mindenidők második legjobb termelési eredményét érte el és biztonsági mutatók és rendelkezésre állás tekintetében is kiemelkedően teljesített - mondta el Baji Csaba a Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke a társaság budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

 

Az atomerőmű Magyarország legtisztább és legolcsóbb villamos energiát termelő erőműve, emelte ki. 2011-ben 15.685 GWh villamos energiát állítottak elő Pakson, amely alig maradt el az eddigi csúcsot jelentő 2010-es termelési értéktől.

Paks részesedése a hazai áramtermelésből növekedett az elmúlt évben, az atomerőmű a Magyarországon előállított villamos-energia 43,25 százalékát adta. Mindezt változatlanul a legolcsóbb áron, az 1 kWh-ra jutó árbevétel tavaly 11,66 forint volt, ami 4,5 százalékkal több, mint az előző évi. A villamosenergia-árbevétel 3,8 százalékkal nőtt, 2011-ben 171,5 milliárd forint volt.

Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a paksi blokkok teljesítmény kihasználása is igen kedvező volt, a főjavításokkal és az üzemidő hosszabbításhoz szükséges temérdek munkával viszonylag rövid idő alatt végeztek. A biztonságot és teljesítményt érintő események száma pedig az előző évek tendenciáját folytatva tovább csökkent.

A Pakson működő négy blokk az elméletileg megtermelhető és ténylegesen előállított energia arányát illetően 89,53 százalékot ért el. Ez Hamvas István szerint kiemelkedő eredmény. 2011-ben a főjavításokra 158,7 napot fordítottak beleértve az egyes blokkon végzett munkát, ami 61 nap 6 óra volt. Ezen a reaktoron számos, üzemidő hosszabbításhoz szükséges feladatot, átalakítást végeztek el.

Hamvas István vezérigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a biztonsági mutatók tekintetében is rendkívül jó év volt a 2011-es esztendő. A jelentésköteles események száma csupán 24 volt, hattal kevesebb, mint előző évben, de csupán fele annyi, mint a 2003-as 2004-es évben volt. Olyan esemény, baleset viszont egyáltalán nem volt, amely felkerült volna a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálára.

Az atomerőmű vezérigazgatója a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatról elmondta, hogy az erőmű védettsége a vizsgált kulcseseményekkel szemben jónak bizonyult. Az erőmű blokkjai megfelelnek a hazai hatóság által előírt követelményeknek, ugyanakkor a biztonság további növelése érdekében elhatároztak további műszaki beavatkozásokat.

Hamvas István 2012 kihívásai között a biztonságos és gazdaságos üzemeltetést említette, illetve az üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos teendőket. Mint mondta, az 1. blokk esetében a hatóság jóváhagyó válaszára várnak, hogy a reaktor 2012 decembere, a tervezett üzemidő lejárat után, további húsz évig termelhessen. A 2. blokknál is fontos mérföldkőhöz érnek, ez év közepén – egy évvel a tervezett idő lejárta előtt – be kell nyújtani a hatósághoz a továbbüzemeléshez szükséges engedélykérelmet.

Baji Csaba, az igazgatóság elnöke kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az atomerőmű bővítésének előkészítése ütemterv szerint halad, a megfelelő szintű döntésre várnak. A bővítés, tette hozzá az atomerőmű és a tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. mellett a magyar gazdaság számára is előnyös.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!