Helyi gazdaság

2012.01.10. 16:42

NGM: teljesül a 2011. évi államháztartási hiánycél

Budapest, 2012. január 10., kedd (MTI) - A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint teljesül a 2011-es államháztartási hiánycél, a tárca keddi közleményében megerősíti, hogy az uniós módszertan szerinti, eredményszemléletű államháztartási hiány előreláthatólag a GDP 2,94 százaléka alatt lesz.

Budapest, 2012. január 10., kedd (MTI) - A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint teljesül a 2011-es államháztartási hiánycél, a tárca keddi közleményében megerősíti, hogy az uniós módszertan szerinti, eredményszemléletű államháztartási hiány előreláthatólag a GDP 2,94 százaléka alatt lesz.

 

Az államháztartás 2011. évi pénzforgalmi hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - 1.734,4 milliárd forintot tett ki. Ennek kialakulásában azonban az egyszeri kiadási tételek játszanak fontos szerepet, melyek nélkül az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya 619,8 milliárd forint. Az uniós módszertan szerint számolt államháztartás egyenlege az egyszeri tételekkel együtt előreláthatólag mintegy 976 milliárd forintos többletet mutat, amely a GDP 3,5 százaléka.

Mindezek alapján az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya a jelenleg rendelkezésre álló pénzforgalmi tényadatok alapján - egyszeri tételek nélkül - a kitűzött GDP arányos 2,94 százalékos mérték alatt prognosztizálható - írja az NGM.

A tárca hétfőn publikálta az államháztartás tavalyi, előzetes számait. Ezek szerint az államháztartás 2011. évi pénzforgalmi hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - az éves eredeti előirányzat mintegy 2,5-szeresével, a törvényi módosított előirányzat 110 százalékával volt egyenlő. A deficit 157,3 milliárd forinttal haladja meg a törvény által módosított 1.577,1 milliárd forint összegű előirányzatot. (Az eredeti, 2011. évi pénzforgalmi előirányzat 687,4 milliárd forint hiányt írt elő.) Az államháztartás központi alrendszerének december havi hiánya 486,5 milliárd forint volt.

Az NGM megjegyzése szerint a decemberi hiányhoz jelentős mértékben hozzájárult a megyei önkormányzatok adósságának átvállalása, amely mintegy 196 milliárd forint kiadást jelentett a központi költségvetésnek. Ezen felül a MÁV Zrt. helyzetének rendezése kapcsán mintegy 50 milliárd forint összegű adósságátvállalás történt, emellett a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-nél 120 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a költségvetés. A bevételi oldalon az Európai Bíróság döntése következtében mintegy 220 milliárd forintot kitevő áfa-visszautalások kifizetése rontotta az egyenleget.

Az MTI által hétfőn megkérdezett elemzők szerint a decemberi részletes adatok ismeretében lehet majd csak értékelni a 2011. évi államháztartási folyamatokat, amit ugyanakkor nehezít a sok egyszeri tétel. Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője úgy vélte: az ESA szemléletű elszámolásban 2-2,2 százalékos többlete lesz az államháztartásnak a magán-nyugdíjpénztári befizetések árirányítása miatt.

Tóth G. Csaba, a Századvég Gazdasági Zrt. kutatási igazgató-helyettese pedig egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a MÁV 300 milliárd forintos adósságának konszolidációja csak csekély mértékben történt meg, a BKV adósságának konszolidációja pedig elmaradt. Ebből az következik, hogy 2012-ben a költségvetésre jelentős kamatteher hárul a két szervezet adóssága miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!