Helyi gazdaság

2011.12.01. 13:39

Simor: az adósságcsökkentéshez a befektetetők bizalma is kell - GKI konferencia

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Az adósságcsökkentés a befektetői bizalom nélkül nem megy - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a GKI Gazdaságkutató Zrt. által "Újratervezés" címen rendezett csütörtöki budapesti konferencián.

Budapest, 2011. december 1., csütörtök (MTI) - Az adósságcsökkentés a befektetői bizalom nélkül nem megy - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a GKI Gazdaságkutató Zrt. által "Újratervezés" címen rendezett csütörtöki budapesti konferencián.

 

A GDP arányos államháztartási hiány csökkentése szükséges de nem elégséges feltétele Magyarország kockázati felárának csökkentéséhez - magyarázta a jegybank elnöke. A jegybank elnöke számításokkal illusztrálta, hogy a 2011 eleje óta tartósan emelkedő felár jelentősen kihat a gazdaság teljesítményére a bruttó hazai termék (GDP) növekedésére. (A kockázati felár egyébként több mint 200 bázisponttal nőtt január és november között).

A keddi fél százalékos jegybanki kamatemelés segít abban, hogy az IMF-EU megállapodás megkötéséig -, amelyre az országnak égető szüksége van - stabilizálja a pénzpiacokat, mert a stabilitás a befektetői bizalom egyik fontos pillére is - mondta Simor András.

A külföldi forrásokra alapozott növekedési politika - elsősorban a felhalmozott deviza adósságállomány miatt - a jövőben nem valósítható meg. Ezt a tételt az MNB elnöke kiegészítette azzal, hogy a növekedést lényegében hazai megtakarításokból kell finanszírozni, mégpedig több éven keresztül, miközben az adósságállománynak is csökkennie kell. A folyamat logikájából következik, hogy ismét fel kell vennie Magyarországnak a nettó megtakarítói pozíciót - tette hozzá.

Simon András felhívta a figyelmet arra, hogy a önmagában a folyó fizetési mérleg többlete, a költségvetés egyensúlyi helyzete, esetleg többlete még nem csökkenti a GDP arányos államadósságot. Ahhoz a GDP-nek is növekednie kell, ellenkező esetben az adósság tovább hízik. Ha a forint árfolyama gyengül, a reálkamatok magasak, akkor ugyancsak tovább nő az adósságállomány. Ezért csökkenteni kell a reálkamatokat, gyorsítani kell a növekedést, stabilizálni a forint árfolyamát, s nem elég a költségvetési folyamatokat és a folyó fizetési mérleget kordában tartani - vezette le a szükséges lépéseket a jegybank elnöke.

Az adósságállomány fenntarthatósága nemcsak összegszerű, matematikai kérdés, hanem erősen bizalmi kérdés - összegezte előadását Simor András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!