Helyi gazdaság

2011.05.16. 19:06

Kigyomlálják a nem működő vállalkozásokat

<p>Év eleje óta soha nem látott jelenség tapasztalható a cégvilágban: az újonnan indított végelszámolások száma 2011 első negyedévében messze meghaladta az ugyanarra az időszakra eső felszámolási eljárásokét.</p>

A jelenség hátterében az áll, hogy a cégbíróságok sorra indítják a kényszer-végelszámolásokat olyan cégekkel szemben, amelyek nem adtak le mérleget. Az Opten szerint a végelszámolásra ítélt cégek valószínűleg a gazdasági válság igazi vesztesei, akik most jelentek meg a nyilvánosság előtt.

2011. január 1. óta 40 százalékkal több a végelszámolás, mint a felszámolási eljárás. Ilyesmire pedig eddig nem volt példa az Opten céginformációs szolgáltató szerint. 2011-ben a múlt év első negyedévéhez képest 71,6 százalékkal több cég jutott a végelszámolás sorsára. A jelenség hátterében az áll, hogy a cégbíróságok egyre több jelzést kapnak az NAV-tól olyan cégekről, amelyek ellen a mérlegadatok leadásának elmulasztása miatt lefolytatták az adóigazgatási eljárást, majd bevonták az adószámukat. Ezekben az esetekben a bíróság nem mérlegelhet: meg kell indítania a kényszer végelszámolást.

Az alapvető kérdés, hogy a végelszámolások számának megugrása mögött régebbi események húzódnak-e meg, vagy ezek a cégek a jelenlegi gazdasági hátterük miatt fejezik be működésüket. Csorbai Hajnalka, az Opten igazgatója szerint ez azért lényeges, mert előbbi esetben csupán a korábbi eljárások adminisztrációjáról van szó és a jelenségnek nem lenne hatása a mai gazdasági folyamatokra.

A helyzet azonban az, hogy sok 2009-ben még jól működő vállalat van a listán, amelyek a kimutatás szerint tavaly már nem reagáltak az adóhatósági eljárásra. Mindez azt mutatja, hogy a gazdaságban az elmúlt két évben tapasztalható változások erős negatív hatással voltak a cégek napi működésére. Az Opten stratégiai igazgatója szerint a válság igazi vesztesei jelennek most meg előttünk.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!