Helyi gazdaság

2010.08.03. 12:41

Opten: Soha nem látott mértékben dőltek be a cégek júliusban

<p>Továbbra is sok céget döntenek be a hitelezők, ráadásul több cégvezető maga is gyakran dönt a bezárás mellett, új cég pedig kevesebb alakul - a többi között ez derül ki az Opten céginformációs szolgáltató kedden közzétett statisztikáiból.</p>

Csak júliusban a hitelezők kezdeményezésére 1712 cég dőlt be, ami 29 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint "a statisztikák alapján a magyar gazdaságnak még várnia kell a sokak által előre jelzett fordulatra".

A hitelezők által kezdeményezett 1712 regisztrált eseten kívül ugyancsak rekordszámban, 1435 esetben döntöttek júliusban arról a tulajdonosok, hogy cégüket saját elhatározásukból, végelszámolással bezárják - derül ki az Opten közleményéből. Ez 11 százalékos növekedést jelent, de az első 6 hónap átlagához képest is a végelszámolások számának növekedése 18 százalékos.

A cégalapítások száma júliusban éves összehasonlításban - folytatva az első félévi tendenciát - továbbra is csökkent. Míg tavaly júliusban 4352 céget alapítottak, addig idén már csak 4204-et, ami több mint 3 százalékkal kevesebb.

A felszámolások, végelszámolások száma régiónként eltér. Például az év első 7 hónapjában a felszámolások száma a közép-dunántúli és dél-dunántúli régióban stagnált, az Észak-Alföld régióban pedig több mint 30 százalékkal vissza is esett. A végelszámolások száma is júliusig csökkent, a főváros és Pest megye kivételével, ahol viszont 27 százalékkal nőtt. A cégalapítások terén az ország kiegyensúlyozottabb képet mutat: az egyes statisztikai régiókban 5-15 százalékos a csökkenés.

Az Opten stratégiai vezetője felhívta a figyelmet: a statisztikai adatok értékelésénél figyelembe kell venni azt, hogy évekre visszamenőleg a nyári hónapok ingadozásai igen jelentősek. Ezek szezonális okokkal is magyarázhatóak, például a bíróságok működésének rendjével.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!