Helyi gazdaság

2010.07.13. 14:50

Idén is pénzzel fűthet több szervezet

<p>Újra lehet pályázni bankjegy-brikettre. Idén is három közhasznú szervezet fűthet majd pénzzel.</p>

A Magyar  Nemzeti  Bank évente 50-70 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. A leselejtezett pénz bekerül egy darálóba, ahol felszecskázzák, majd brikettet készítenek belőle - mondta el a Független Hírügynökségnek Simon  András, a Magyar  Nemzeti  Bank szóvivője.

A bankjegy-brikett fűtőértéke hasonló a barnaszénéhez, vegyes tüzelésű kazánban lehet vele fűteni. A jegybank által kiírt pályázat célja, hogy segítsen jelentősen csökkenteni, vagy akár kiváltani jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezetek, alapítványok fűtési költségeit. A Nemzeti  Bank már harmadik éve ajánlja fel az elhasználódott, majd megsemmisített bankjegyeket brikett formájában. Simon  András, a jegybank szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: idén minden eddiginél több jelentkezőre számítanak.

A bankjegy-brikettekre közhasznú és kiemelkedően közhasznú alapítványok, társadalmi szervezetek, illetve közalapítványok pályázhatnak augusztus 27-ig. A részletes kiírás a www.mnb.hu internetes oldalon található. Tavaly a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány, a Segítő  Kezek  Idősek  Otthona Gyulai Alapítványa, valamint a Miskolci  Autista  Alapítvány csökkenthette fűtési költségeit tömörített pénzkötegekkel.

- Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!