Jó tudni...

2024.05.26. 09:20

Hogyan készítsünk saját játszóteret biztonságosan?

Nagy öröm, ha kertes házban lakunk és van arra lehetőség, hogy csemeténknek saját játszóteret alakíthatunk ki. Ahhoz azonban, hogy ne történjen baleset, biztonságossá kell tennünk ezeket az eszközöket. Hogy pontosan mire kell figyelnünk, erről érdeklődtünk szakembertől.

Galambos Eszter

A gyerekjátékok felállítására, összeszerelésére, használatára szigorú szabályok vonatkoznak (illusztráció)

Fotó: MW

Mészáros Balázst kérdeztük meg a HEXON-GOLD Tanácsadó és Szolgáltató Kft. alapítóját és cégvezetőjét. A „Játszótér őr” weboldal üzemeltetője, immár tizenhét éve ellenőriz játszótéri eszközöket, évente több ezret. Meglátása szerint az otthoni játszóterek kialakításánál a legfontosabb szempont, hogy az egyes elemeket megfelelően rögzítsenek. Nagyon sok baleset lehet abból, ha egy nem megfelelően rögzített korláton kipottyan a gyerek, vagy egy nem megfelelő deszkán megbillen és leesik a játékról. Az is kiemelten fontos, hogy bármilyen olyan része van a játéknak akár egy hinta, akár egy csúszda, ami dinamikus mozgást tesz lehetővé, akkor a megfelelő alapozásra mindenképpen gondolni kell. A lendületnek köszönhetően például a hinta könnyen felborulhat. A terhelhetőséget a vásárlásnál mindenképpen meg kell nézni – hány éves korig és milyen testsúly kilogrammig ajánlott - és ezt nem szabad túllépni.

Az ütéscsillapításra különösen figyelni kell

Az ütés csillapítása is elsődleges, hiszen ha a gyerkőc véletlenül leesik, akkor cél, hogy lehetőleg minél kisebb sérüléseket szenvedjen. Figyelni kell arra is, hogy a játékok alatt és közelében beton, kő és hegyes, éles, kiemelkedés ne jelenjen meg. A szabadtéri játékokat füves területre érdemes rakni, vagy ajánlott a homokágy, illetve a gumilap. Az utóbbi esetében nagyon fontos a megfelelő illesztés, mert ha ez nem történik meg, botlásveszély lehet. A vastagságra is figyelni kell. Alapvető szabály, hogy négy centiméternél vékonyabb gumilapot nem éri meg vásárolni, mert nagyon hamar elöregszenek, és szélei fel fognak kunkorodni.

Várak a kertünkben 

Nagyon szeretik a vevők az előre elkészített „kuckós” tetejű várakat. Ezeket vagy készen vásárolják és telepítik le, vagy lapokat kapnak és hozzá egy „szabásmintát”, és ez alapján kell elkészíteni a játékot. A szakértő kéri, hogy ilyenkor mindenképpen tartsák be a használati útmutatóba található utasításokat. Felhívja a figyelmet, hogy ne gondolják feleslegesnek a rögzítőket vagy tartóeszközöket, és önhatalmúlag ne kezdjenek el kihagyni lépéssorokat, átalakítani a játszóeszközt.

Azt is figyelembe kell venni, hogy ezek az várak magasak, és innen a gyerkőcök nagyot tudnak esni. Ma már a gyerekeknek a játszóterülete fent van. Egy magasan lévő toronyban "bandáznak": beszélgetnek, lökdösik egymást, így a kockázat még nagyobb.

Az otthoni játszóterekre is előírások vonatkoznak

A magánháztartásban található játékokra az MSZ EN 71-es szabvány vonatkozik, amelyik játékban ez benne van, akkor az a szabványoknak megfelelően készült. Ennek ellenére nem szabad elfelejteni, hogy a magánháztartásban található játszótéri játékoknál is vannak karbantartási kötelességek. Ez azt jelenti, magyarázza a szakértő, hogy ha a gyártó azt mondja, hogy évente le kell festeni a játékot, és annak szülő nem tesz eleget, és a játék elkorhad, és abból baleset keletkezik, akkor az egy az egyben a szülő felelőssége lesz. A használati utasítást minden esetben be kell tartani.

Mire érdemes tehát figyelni? 

Összefoglalva tehát négy fontos pontra kell figyelni ahhoz, hogy a játszótéri mókából ne legyen baleset:

1. megfelelő eszköz, megfelelő ütéscsillapítással

2. a rendszeres ellenőrzés és karbantartás

3. a használati szabályok betartása

4. a gyerekeket használatba vétel előtt egy rövid „balesetvédelmi oktatásban” érdemes részesíteni

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában