Kinevezés

2024.06.17. 13:10

Megnevezték a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatóját

Dr. Zsigmond Gábor, PhD történész, kulturális turisztikai szakközgazdász vezeti tovább az intézményt.

MW

A Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista stílusú épülete a VIII. kerületi Múzeum körúton

Forrás: MTI

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A hírt Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával – írja a Magyar Nemzet.

A szakmában és a könyveiről is jól ismert Zsigmond Gábor elmondta:

Célom, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum az örökségre és meglévő értékeire építkezve egy együttműködésekre nyitott, a magyar múzeumügyet szolgáló és erősítő, katalizátorként és kompetenciaközpontként is működő, a magyar kulturális örökséget nemzetközi térben is bemutató erős, lendületes intézménnyé fejlődjön.

Az újonnan kinevezett igazgató közel két évtizede dolgozik a hazai múzeumi ágazatban, múzeumvezetőként, főigazgató-helyettesként, projektvezetőként, valamint magyar és nemzetközi múzeumi szervezetek elnökségi tagjaként, vagy éppen elnökeként is tevékenykedik.

Korábban fontos szerepet vállalt a budapesti nosztalgia villamosközlekedés elindításában, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum átfogó szakmai megújításában, illetve mintegy 40 hazai és külföldi kiállítás szervezőjeként, kurátorként, 15 könyv és több mint 100 tanulmány szerzőjeként és társzerzőjeként, magyarországi és nemzetközi konferenciák gyakori előadójaként, egyetemi óraadóként is az értékmegőrzés, tudományos népszerűsítés, kulturális turisztikai fejlesztések elkötelezett híve.

Zsigmond Gábor
Dr. Zsigmond Gábort nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás:  MTI

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem mellett több hazai és külföldi egyetem vendégelőadójaként elsősorban kulturális fejlesztésekkel, örökségmenedzsementtel, kiállításszervezéssel és Magyarország modernkori fejlődésével foglalkozik.

A teljes cikk ITT olvasható!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában