boon.hu video

2023.05.15. 20:52

„A városi ember sem veszítette el a józan paraszti eszét” (fotók, videó)

Ismét palántabörzére várták a kertbarátokat a Zöld Kapcsolat Egyesület Kossuth utcai székhelyén.

PN

Fotó: Bujdos Tibor

Batáta, paradicsom, padlizsán – többek között ezek a palánták sorakoztak az asztalon, kis műanyag poharakban a Zöld Kapcsolat Egyesület udvarán. Az érdeklődők ültetési és szaporítási tanácsokat is kaptak a palánták mellé.

Szilvássy Istvánné minden alkalommal itt van a börzén, amikor csak teheti. Most virághajtásokat és ecetfát, valamint imolát (hasonló a búzavirághoz) hozott a cserére. És az első negyed órában már talált is magának cserébe málnatövet.

Nagy Jolán az első alkalommal érkezett a Palánta börzére, salátának való zöldségekkel, ő pedig babot szeretett volna cserébe kapni. Elmondása szerint, már nagyon sok mag van kint van a földben, a dinnye, a tök és a krumpli is és a karalábé is már szépen nő.

Sokan vidékről jöttek a városba lakni

„A börzére elsősorban zöldség palántákat vártunk, de bogyósok iránt is mindig van kereslet” – mondta F. Nagy Zsuzsanna a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. - Akinek ezekből egyelőre nincs saját fölöslege, azt kértük, hogy gyógy-, fűszer-, dísz-, vagy szobanövény szaporulattal érkezzen a cserére, vagy akár sütivel, gyümölccsel, vagy bármilyen kézműves termékkel, amellyel viszonozza a palánta adók fáradozását – mondta az elnök. Az Öko Kertész klub magbörzék után most palánta börzét rendezett. Általában 20-40 ember jön össze mindig, hogy beszerezze a szaporítóanyagokat – mondta F. Nagy Zsuzsanna. 

Miskolcra nagyon sokan vidékről jöttek be lakni, de megőrizték a családi hagyományokat, ami a kertészkedést illeti – tudtuk meg. Régen 27 kertszövetkezet működött a borsodi vármegye székhelyen, tehát itt nagy hagyománya van a kertészkedésnek, de mostanra elhanyagolódtak a kertek. Viszont most már a fiatalok is egyre nyitottabbak a kertművelésre. Az élelmiszer biztonság egyre több embert kezdett foglalkoztatni és egyre nagyobb az igény az egészséges növények iránt – mondta a a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. 

Aki nem teheti meg, hogy kerti körülmények között nevelje zöldségeit, azok balkonban vagy cserepekben kertészkednek, ők inkább a fűszer- és gyógynövények felé nyitottak. A zárt kerttel rendelkezők pedig már zöldségekkel is próbálkoznak – mondta az elnök. Még mindig nem késő elrakni a növényeket, hiszen hideg még a talaj -tudtuk meg. Ezért az egy harmadát tartsuk vissza a palántáknak kiültetés előtt, mert az idő megtépázhatja őket és legyen miből pótolni azokat.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában