A városért futnak

2023.05.21. 15:30

A Futókörök Napja Miskolcon is egyre népszerűbb

A Népkertben már reggel 9 órakor sok lelkes futó várta, hogy elindulhasson róni a köröket a futópályán.

NHK

Fotó: Vajda János

Vasárnap tartották a Futókörök Napját az egész országban. A kezdés utáni fél órában kilencedik helyen állt Miskolc városa a megtett kilométerek számában. Ez az adat azonban a nap folyamán folyamatosan változhat.

2020 óta 23 új futókört adtak át hazánkban az Országos Futópálya-építési Program keretein belül. Az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság támogatásával és a Szabadidősport Eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) szakmai közreműködésével, illetve további három, egyéb beruházás során megépült futókörökön most a város vagy a kerület dicsőségéért futhatnak a lakosok. A legjobb időeredményt elért futókat pedig meg is jutalmazzák a szervezők.

A cél, hogy minél többen megmozduljanak

Az országban 25 vidéki településen, illetve Budapesten kerületenkénti felosztásban futnak a résztvevők az egy időben, vasárnap 9 és 17 óra között – mondta Antal Ferenc, a SZEOSZ elnökségi tagja. Mindenhol a megépített rekortán futókörön lehet futni. A végeredmény az összesen megtett kilométerek számából adódik össze. Az idei a harmadik alkalom, amikor megszervezik a tömegsport eseményt. A résztvevő városok száma évről-évre nő, tavaly 15 helyszín volt. A csatlakozók száma azért is növekszik, mert egyre több futópálya épül hazánkban az Aktív Magyarország keretin belül. Jó megmérettetés ez a települések között is, megmutatja, ki mennyire sportos és aktív – tette hozzá Antal Ferenc. A cél ugyanis az, hogy minél több ember keljen föl a fotelból és mozogjon a friss levegőn.

Egyszerre százan futhatnak

Valamennyi helyszínen kizárólag sorszámmal ellátott chip viselésével lehet részt venni a versenyen. Egyszerre 100 versenyző tud futni a pályán. A chipek segítségével tudják mérni az indulók idejét, illetve az általuk megtett távot is. Egyénileg, valamint városok szintjén is mérik a teljesítményeket, amelyet folyamatosan nyomon lehet követni a SZEOSZ, illetve az esemény weboldalán a verseny teljes ideje alatt. Egy futó ugyanazon a helyszínen többször is rajthoz állhat, akár visszajöhet későbbi időpontban a nap folyamán. A megtett körei pedig a nap végén összeadódnak.

Sokkal többen, mint tavaly

Tavaly nagyjából kétszáz futó volt és nem egészen ezer kilométert teljesítettek összesen, idén sokkal több sportolni vágyó emberre és megtett kilométerre számítanak – mondta Porcs Dániel, Miskolc önkormányzata sport csoportjának vezetője. A cél az, hogy az első tízben benne legyen Miskolc. A karpánt - amelyben a chip található - átvétele 1000 forint kaució ellenében történik, ezt a versenyző a táv megtétele után visszakapja, de fel is ajánlhatja Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítványnak. Az alapítvány önkéntesei a helyszínen is jelen voltak. Illetve Lehoczki Lászlóval, Miskolc újdonsült díszpolgárával és kutyájával Hope-pal is találkozhatott, aki részt vett az esemény.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában