Fokváros

2022.12.28. 10:30

A bátraké a szerencse

Lélegzetelállító látványt nyújt a Fokváros központjához közeli Tábla-hegy.

KT

Drótokon vezet az út a fokvárosi Tábla-hegyre.

„Azt nem tudom, hogy mikor, de felmegyünk” – ezzel fogadott a Dél-afrikai Köztársaság egyik fővárosában Fábián Gabriella, aki már a 2010-es labdarúgó-világbajnokságon is kalauzolta a hivatalos magyar kiküldötteket. „Az ezernyolcvanhét méteres csúcsot ugyanis gyakran teljesen beborítják a felhők, ilyenkor nem működik a drótokon csüngő felvonó, és lenézni sem lehet a tejfehér ködben.”

Négyperces drukk

Nos, szerencsénk volt, a beszállás előtt azonban a helyi üzemeltetők arra figyelmeztették a sorban állókat, hogy a tériszonyban szenvedők inkább maradjanak a szikla lábánál, és onnan nézzenek fel, vagy ha elég bátrak és beülnek, de félnek, akkor inkább hunyják be a szemeiket.

Az úgynevezett „lehúz a mélység” érzetet csak három vagy négy percig kell legyőzni, ennyi az út felfelé az acéldrótokon. A kabinból való kiszállás után viszont szavakkal szinte ecsetelhetetlen csoda tárul a vizitelő elé: a metropolisz látványa egyszerűen mindent visz. Az ott lévő táblák még azt is mutatják, hogy merre van a híres Groote Schuur Kórház, ahol 1967. december 3-án Christiaan Barnard sebészprofesszor elvégezte a földkerekség első, emberen végrehajtott szívátültetését, és ezzel nyomban bevonult a világtörténelembe.

Föntről látható az Atlanti-óceán, amely a települést szegélyezi, a Robben-sziget, ahol a későbbi Nobel-békedíjas államfő, Nelson Mandela huszonhét esztendeig raboskodott, és természetesen a 2010-es futballvébé fokvárosi meccseinek helyszínt adó aréna is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában