Útinapló Dél-Afrikából

2022.11.22. 19:00

Látvány, ötlet, álom

A mondás szerint a téma az utcán hever, csak le kell(ene) másolni.

KT

A dél-afrikai Nobel-díjasok a fokvárosi kikötő egyik sétányán

Fotó: KT

A híres Camps Bay, Fokváros egyik legszebb homokos, pálmafás partja. A kikötő számtalan látnivalót nyújt a vizitelőknek, akik a hatvanötmilliós ország mintegy négyezer magyarjának nyomait keresik. A Nobel-díjasok terét egyszerűen kötelező felkeresni és aki eljut oda, nyomban ötletelni kezd.

Négyen egymás mellett

A Dél-afrikai Köztársaságnak négy Nobel-békedíjasa van: Albert Luthuli apartheid ellenes aktivista, Desmond Tutu egyházi vezető, Frederik Willem de Klerk államelnök és Nelson Mandela köztársasági elnök. Valamennyien szobrot – így halhatatlanságot – kaptak a móló egyik sétányán, ahol naponta ezrek, vagy akár tízezrek sétálnak el mellettük, fotózzák őket és tisztelegnek a munkásságuk előtt. Mi, magyarok jól tudjuk, hogy Mandela a faji elkülönítés elleni harc jegyében huszonhét évet börtönben töltött, majd 1990-ben de Klerk elnök utasítására szabadon bocsátották, és egy többéves nemzeti kiegyezési folyamat végén 1994-ben elnökké választották és visszavonulása után a 2010-es labdarúgó világbajnokságon még megjelent a nyilvánosság előtt. 

– Emlékműve zarándokhely – mondta Fábián Gabriella, aki csaknem három évtizede él a hazánktól tizenháromszor nagyobb országban. – Sok honfitársunknak mutattam már meg ezt a helyet, akárcsak Robben-szigetét, ahol Mandela raboskodott.

Fokváros tízezer kilométerre fekszik hazánktól, az „agytekervények” azon a mesés helyen is dolgoztak. Milyen felemelő és szép lenne, ha valamikor az eddigi tizenhárom magyar Nobel-díjas szobra egymás mellett díszelegne mondjuk a fővárosi Duna-korzón – mert az teljesen biztos, hogy évente milliók keresnék fel azt a parkot, amelynek ötlete egyelőre még a tervező asztalon sincs. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában