A pózolás tanulható

2022.02.02. 19:00

Tündérszépek, a lényeg a kisugárzás!

Előnyös megjelenés, megnyerő póz, mégis természetes eredmény. A pózolás tanulható.

Balogh Csilla

Ádám János fotóriporter

A modellfotózás nem olyan egyszerű feladat, mint ahogy azt kívülállóként elsőre elképzelnénk, de nem is ördöngös dolog. Ahhoz, hogy jó fénykép születhessen rólunk, lélekben is fel kell rá készülnünk. A munka tehát nem a fotózás helyszínén, hanem otthon és az elménkben kezdődik. Először önmagunkkal kell tisztában lennünk, amelyhez jó segítséget nyújt az egész alakos tükör. Mozogjunk előtte sokat, s közben figyeljük meg aprólékosan egész testünket és lényünket. Úgy kell megtanulni a tükör, később pedig a kamera előtt mozogni, hogy kihozhassuk karakterünkből a maximumot. Ádám Jánossal, az Észak-Magyarország fotóriporterével ehhez adunk néhány könnyen elsajátítható, praktikus tanácsot, amitől vonzó lehet a végeredmény.

 

A bizalmi kapcsolat

 

Érdekes dolog a fényképezőgép lencséje. Amikor ránk szegeződik, olyan, mintha több százan néznének minket, elvárva, hogy produkáljunk valamit, ez pedig teljesen megváltoztatja viselkedésünket. Fotóriporterünk szerint két típus létezik: „Van aki szereti, van aki pedig nem szereti, ha fotózzák.” Ez utóbbi kategóriába tartozik az emberek többsége. Ők, amint meglátják a kamerát, stresszessé, feszengővé válnak, ami egész lényüket megváltoztatja: tekintetüket, mimikájukat, testtartásukat, mozgásukat, viselkedésüket, kisugárzásukat.

 

– Akik azonban fotózásra vagy szépségversenyekre jelentkeznek, azoknak nem jelent gondot, ha fotózzák őket, bátrabbak, és szeretnek pózolni – mondta Ádám János. Szerinte a siker egyik záloga, a fotós és a modell közötti bizalmi kapcsolat kialakítása, ami oldott légkört teremthet a közös munkához. – A legfontosabb, hogy az ember jól érezze magát akkor, amikor fotózzák, és abban a pózban, amelyben fotózzák – emelte ki fotósunk. Feszengve ugyanis merev és erőltetett lesz az eredmény, vagyis minél oldottabbnak érezzük magunkat, annál jobb lehet a végeredmény.

 

Természetes és kényelmes

 

Ádám János azt tanácsolja, hogy a modell saját elképzelései mellett kövesse a fotós instrukcióit, mert fotózáskor ő a tükör.

 

– Bízzunk a fotós tanácsaiban – hangsúlyozza, mert a jó szemű fotográfus látja, hogy mi áll jól, melyik póz előnyösebb a modellnek.

 

Persze nem minden a fotóson múlik. Keressük meg a nekünk legtermészetesebb, legmegfelelőbb és legkényelmesebb testhelyzeteket. Ez mindenkinél más és más lehet a testalkatától függően: szemből, oldalról, hátulról visszafordulva, egész vagy félalakos beállítások.

 

Szépre, kellemesre, vidámra

 

A portréról szólva fotóriporterünk azt mondta, hogy mosolyunk akkor lehet természetes, ha valami szépre, nekünk kellemes emlékre vagy valamilyen velünk megtörtént vidám eseményre gondolunk. Jó megoldás lehet az is, ha elképzeljük, hogy a ránk irányuló fényképezőgép lencséje egy olyan barátunk szeme, akit nagyon kedvelünk. Ez nyíltabb tekintetet és őszintébb mosolyt varázsolhat az arcunkra. Vonzó megjelenést kölcsönözhet, ami a modellek többségének jól áll, ha enyhén le- és előreengedett állal, félrebiccentett fejjel, laposan, alulról néz fölfelé a kamerába. A külső megjelenés mellett lényeges szempont azonban még a versenyre jelentkező hölgyek kisugárzása. Az elkészült képsorozat akkor lesz jó, ha visszaadja a modell személyiségét, szépségét.

 

Jelentkezés

 

Elmúltál 18 éves, de nem vagy még 30? Szívesen képviselnéd megyénket a 2022-es Tündérszépek döntőjében? Akkor jelentkezz versenyünkre saját képekkel, de kérhetsz profi fotózást is. Tízmillió forint összdíjazás, egyéves autóhasználat és modellszerződés, tévés show-műsor, új lehetőségek, országos ismertség, élmények, dicsőség – ez mind-mind a Tündérszépekre vár, nem csoda, hogy már egyre gyűlnek a jelentkezések az első, megyei fordulóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában