Törzshely volt Miskolcon

2022.02.12. 07:00

A Hámor Étterem és Cukrászda múltja: „Itt ismertem meg a páromat is”

A Hámor Étterem és Cukrászda egykor bálok és szalagavatók helyszíne volt, életre szóló szerelmek szövődtek itt, ma romosan áll és arra vár, hogy valaki újra életre keltse.

BNR

"Itt ismertem meg 1963. augusztus 25-én azt a leányt, aki mai napig a feleségem." - írja Nagy Lajos.

 

Sokaknak van ilyen, vagy ehhez hasonló emléke az egykor szebb napokat élt Hámor Étteremmel kapcsolatban, mely az egyik legkedveltebb törzshely volt Miskolcon.

 

Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Gyermekkori emlékek

 

"Az a hely egy letűnt kor régi szép emlékei számomra, ahol megfizethető áron, jó minőségi ételeket ehettünk. Először még kislányként, egy unokatestvérem esküvőjén voltam ott a szüleimmel, 1978-ban. Aztán az én szalagavatóm is itt volt. De nagyon sok hajnalig tartó bulin éreztem itt jól magam. A férjemet is itt ismertem meg 1985-ben. Ma már nincsenek ilyen helyek. Sajnálom a mai fiatalokat, akik már nem fogják megismerni ezt a fajta szórakozást, az élő zene varázsát. Szép volt maga a környezet is. Édesapám a közeli Lenin Kohászati Művekben dolgozott, anyukám is, és ha meg akarta lepni, akkor oda vitt el minket egy vacsorára. Ha elmegyek arra, sokszor elszorul a szívem, eszembe jut, hogy lehetett hagyni így tönkre menni azt a patinás szép épületet. Én a környéken élek, és elég gyakran látom ezt az egykor szép épületet" - révedt a múltba Lipták Valéria.

 

Fiatalság, boldogság

 

"1972-ben ott volt a szalagavatónk a Gábor Áron Szakképző Iskola egykori 4b osztályával. Öt évvel később a találkozót egyik osztálytársam az akkori Avas szállóba szervezte. Megettük a vacsorát, és úgy döntöttünk, hozzánk a Hámor Étterem jobban illik,  így átmentünk. Nagyon jól éreztük magunkat. Még voltam benne akkor is, amikor már Tutto Mobiliként működött. Kár érte!" - idézte fel emlékeit Szabó Etelka.

 

Bálok, esküvők

 

"1975. júliusától dolgoztam a Bükkvidéki Vendéglátóipari Vállalatnál közgazdasági érettségim után. Először a központi raktárba vettek föl, melynek tevékenysége volt az üzemi konyhák, éttermek ellátása alapanyagokkal, illetve munkaruha kiadás. Itt kb egy évet dolgoztam, mert visszajött, akinek a helyére alkalmaztak. Az akkori igazgató bekéretett és munkám alapján három állásajánlatot kaptam, hogy járjam végig, nézzek szét és döntsek! Ennek alapján jutottam el a Hámor Étterembe, ahol adminisztratív vezetőhelyettesi beosztást kaptam. Megfogott az épület szépsége a büfétől kezdve az éttermi részekig. Megismerkedtem mindenkivel, nagyon jó képességű emberek dolgoztak, a vezetőkkel is jól kijöttem. Hamar aktív vezető lettem, az élelmiszer raktárban helyettes. Itt rendeltünk meg mindent a több ezer ember ebédjéhez, hiszen az LKM-ben dolgozóknak is főztünk, óvodáknak szintén. Mellettünk működött a cukrászüzem, mely finom és gyönyörű édességeket készített! A báli szezonban szinte minden teremben folyt a tánc. Nem tudnám felsorolni, de volt vadász,- horgász,- kisiparosok,- farsangi bál. Egyszer magam is kipróbálhattam a báli kiszolgálást, felkértek kisegítésre. A bál mindig vacsorával kezdődött, ami több fogásos volt, ezt mind ki kellett vinni. Ezt az élményt sohasem felejtettem el. Az akkori május elsejék és augusztus 20-adikák jelentős események voltak a Hámor Étterem életében, hiszen kitelepültünk a Csanyikba. A vállalatok biztosították dolgozóiknak a megrendelést, aminek a végrehajtása az étterem dolga volt. Ebédet főzni szintén több ezer embernek folyamatosan és kiszolgálni a többi vendéget. Többször sikerült részt vennem ilyen eseményen, fantasztikus élmény volt minden vendégnek. Mi a végére szinte alig álltunk, de mindenki ott volt és dolgozott az étteremből. Azt hiszem, a mai napig még sokan emlékeznek ezekre a nagyobb rendezvényekre, de az étterem vállalt egyéb rendezvényeket is, mint esküvők, szalagavatók, a  már megszűnt régi Vasas Művelődési házban tartott találkozók ellátását is - mesélte özv. Szabó Béláné, Szabó Edit.

 

A mai fiataloknak mi marad?

 

A mai fiatalok már csak ezekből a csodás történetekből ismerhetik meg a múlt szépségeit. Vajon mi tudunk-e majd ilyen csodálatos emlékeket gyűjteni? Ha eltűnnek ezek a helyszínek, ha elmaradnak a híres rendezvények, mi miről fogunk mesélni gyermekeinknek, unokáinknak?

 

Fotó: Ádám János

 

Keressük Borsod-Abaúj-Zemplén megye legjobb vendéglátóhelyeit!

 

Nevezze be a kedvenc Törzshelyét, akár vendégként, akár tulajdonosként! Minden olyan helyet jelölhet, ami a szívéhez közel áll, ahol mindig szívesen látják, és a társaság és a sztorik épp olyan színesek, mint a választék. A kedvence Törzshelye benevezéséhez, kérjük töltse ki a jelölési formot, és ne felejtse el kiválasztani melyik kategóriában szeretné nevezni a helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában