Felmérés

2021.12.08. 13:00

Az alvászavar a stressz egyik alapvető tünete

A magyarok fele krónikus stressztől, negyede alvászavartól szenved.

Fotó: Shutterstock

Már reggel rohanással indul a nap, a családtagok készülődnek dolgozni, iskolába, mindenki a kötelességét végzi. Napközben a munkahelyen véget nem érő feladatok, munka után bevásárlás, háztartás. A magyar felnőttek saját bevallásuk szerint is komoly terhekkel és állandó rohanással birkóznak a mindennapokban. A Generali friss felméréséből kiderül, hogy a lakosság 51 százaléka krónikus stresszre, 23 százaléka pedig rendszeres alvászavarokra panaszkodik. A biztosítótársaság először tavaly mérte föl az X generációs magyarok általános pénzügyi helyzetét, társadalmi berögződéseit. A mintegy két és fél millió fős korosztály adja az aktív lakosság gerincét. A felmérésből kiderült, hogy nem véletlenül illetik a szendvicsgeneráció névvel a 40-50-es középkorúakat, hiszen több irányból nehezednek rájuk az elvárások. A legtöbben anyagilag is támogatják későn önállósodó gyermekeiket, miközben már idős szüleikről is gondoskodniuk kell, emellett pedig készülnek saját nyugdíjas éveikre. Mindez nem csupán pénzügyi ráfordítást igényel, sokkal inkább jár testi-lelki feszültséggel és állandó rohanással. A felmérés ezért most arra irányult, milyen következményekkel jár a felnőtt lakosság számára a folytonos megfelelési kényszer.

 

A nők stresszesebbek

 

A reprezentatív felmérés tanúsága szerint a 40-50-es korosztálynak kell megbirkóznia a legtöbb feladattal a mindennapokban, az óriási nyomást pedig ők maguk is érzik. A generáció 53 százaléka számolt be rendszeres stresszről, 54 százaléka pedig gyakran szenved alvászavaroktól, ami valóban kiugró értéknek számít. Az egész lakosságot tekintve jellemzően a nőket érinti súlyosabban a probléma, ami egyértelműen összefüggésbe hozható a ténnyel, hogy a háztartásban és az idősek gondozásában hagyományosan több feladat jut a hölgyeknek. A válaszokból az is kiderült, hogy az alapfokú végzettséggel rendelkező városiak, valamint a legkevesebb és a legtöbb megtakarítással rendelkező csoportok érezték kifejezetten a feszültséget és kialvatlanságot.

 

A felismerés fél siker

 

Világosan látszik, hogy több millió embert érint hazánkban a feladathegyekből következő krónikus stressz, hogy sosem érnek a feladatok végére, ennek pedig következményei vannak. Számos, mindennaposnak gondolt kisebb testi panasz hozható összefüggésbe a feszültségekkel. Nem is gondolnánk, hogy a fejfájás, a gyomorbántalmak vagy éppen az emésztési zavarok tulajdonképpen a szervezetünktől érkező segélykiáltások, amiket sok esetben a rendszertelen, kapkodó étkezés is okozhat. Szervezetünk vészjelzéseire érdemes figyelni, mert hosszabb távon komolyabb betegségek is jelentkezhetnek, így szív- és érrendszeri elváltozások, krónikus magas vérnyomás vagy éppen a rendszertelen étkezések miatt különböző anyagcsere-elváltozások. Szintén a tartós stresszből következően az enyhébb szorongásos panaszok mellett kialakulhat akár depresszió is, a legtöbben pedig már csak akkor figyelnek fel az intő jelekre, amikor súlyosabb tüneteket érzékelnek, melyek akadályozzák őket a napi teendők teljesítésében, netán a stressz okozta figyelmetlenség miatt baleset történik velünk.

 

Megosztani a tennivalókat

 

A szakértők arra hívják föl a figyelmet, hogy a baj odafigyeléssel megelőzhető. Bármennyire sürgetőek is kötelezettségeink, tudatosan időt kell szakítanunk magunkra, pláne akkor, ha mi is a szendvicsgeneráció tagjai közé tartozunk. A rendszeres, akár csupán napi negyedórás testmozgás, az egészséges táplálkozás, néhány egyszerűbb légzőgyakorlat, valamint a folyamatos magnéziumpótlás sokat lendíthet az általános testi-lelki állapotunkon. A legfontosabb pedig az, hogy képesek legyünk elengedni és megosztani a teendők egy részét. Például megtaníthatjuk a nagyszülőt az internetes bevásárlásra, az iskolai ünnepség előkészületeinél pedig más szülőkkel közösen is vállalhatjuk a feladatokat. Ha teljesen kimerülünk, megbetegszünk, és nem tudjuk úgy támogatni családunkat, ahogy valójában szeretnénk.

 

(A borítóképen: Az alvás minősége árulkodik lelkiállapotunkról is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában