Európai Friss Csapat program

2021.11.03. 19:00

Együnk mindennap zöldséget és gyümölcsöt!

Ezt szeretné elérni, és erre kínál praktikákat az Európai Friss Csapat program.

Balogh Csilla

Forrás: NAK

A hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztásra ösztönöz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Európai Friss Csapat program elindításával azt szeretné elérni, hogy a jelenleginél 1-3 százalékkal több hazai és friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak a családok, különösen a fiatalok. Az Unió által támogatott programban Franciaország, Belgium és Magyarország közösen vesz részt, amelyben hazánkat a NAK képviseli. Az Európai Friss Csapat program 2021 és 2023 között viszi tovább Frutti és Veggi kalandjait a korábbi, Európai Friss Kalandok program folytatásaként.

Kevesebbet fogyasztunk

Jelenleg hazánkban egy fő átlagosan 304 gramm zöldséget, illetve gyümölcsöt fogyaszt naponta, holott minden évszakban rendelkezésünkre állnak a hazai termékek, és az egészségünknek is jót tennének. Éppen ezért a kívánatos az lenne, ha a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás megközelítené a WHO által ajánlott napi minimummennyiséget, a 400 grammot.

A csapat számtalan eszközt bevet azért, hogy bővítse az ismereteket a hazai termesztésű zöldségekről és gyümölcsökről a termőföldtől a tányérig, vagyis a termesztéstől az elkészítésen át az ötletes tálalásig. Könnyen megvalósítható praktikákkal, trükkökkel bemutatva, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és általában véve nem is időigényes. Az elképzelés szerint minél hamarabb találkozik valaki az egészséges táplálkozással, annál hamarabb beépül az a mindennapi étrendbe. A táplálkozási szokások kialakulásának legfontosabb terepe a családi asztal, ezért a program nagy hangsúlyt fektet a családi étkezések élményjellegének érzékeltetésére, a tálalás művészetére, a látványelemekre és színekre.

Előtérben a közösségi oldalak

– Nagyon büszke vagyok az elmúlt hónapokra, mert nagyszerű eredményeket értünk el. A TikTokon például alig egy hónapja indult el a program csatornája, és máris csaknem 1500 követője van. A legnézettebb videónkat pedig több mint félmillióan tekintették meg. Az Európai Friss Csapat TikTok-videóit összesen több mint 22 ezren kedvelték ez idő alatt, és ezek a számok folyamatos növekedést mutatnak. Az Instagramon a legjobb megtekintése egy spenótról szóló videós posztunknak volt, amit 22 ezren láttak – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A csapat rövid, informatív videókkal szólítja meg a fiatalokat a közösségi oldalakon, bevetve a fiatalok körében népszerű és hiteles influencereket is. Baluka (Minecraft-gamer) és Soopfie (tiktoker) csak nekik készítenek a programhoz illő tartalmakat. A finomságokat Havas Dóra (Lila Füge) gasztroblogger készíti, a tanácsokat Fülöp Lili dietetikus adja, a program sportnagykövete pedig Gurisatti Gréta olimpiai bronzérmes vízilabdázó.

Frutti és Veggi kalandjai

Győrffy Balázstól azt is megtudtuk, hogy az online tér mellett Frutti és Veggi idén a tízállomásos roadshow-val bejárta hazánkat. Az állomásokon több mint 1600 kilogramm gyümölcs és mintegy 550 kilogramm zöldség fogyott el.

Az egyik legnépszerűbb aktivitás pedig a turmixbicikli volt, amellyel csaknem 300 liter gyümölcslevet készítettek, majd ittak meg az érdeklődők. Frutti és Veggi kalandjai a népszerű mesecsatornákon is feltűnnek, a zöldségek és gyümölcsök szuper tulajdonságait bemutató 24 részes animációs sorozatban. És még nincs vége!

(A borítóképen: Frutti és Veggi hamar a gyerekek kedvence lett)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában