Stressz

2021.10.06. 12:00

Hétköznapi kihívásokra őszi stresszoldás

A felgyorsult hétköznapok miatt szervezetünk folyamatos készültségben van, és még akkor is stresszhelyzeti üzemmódban működik, amikor nincs veszélyhelyzet.

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A stressz miatt olyan tüneteket észlelhetünk magunkon, mint az ingerlékenység, a fáradtság, a fejfájás vagy az alvászavar – mondta dr. Somogyi Katalin, a NaturMed Hotel Carbona orvosa. Ősszel a stressz oldása is hangsúlyosabbá válhat. Ha kezeljük a feszültségeket, akkor több esélyünk van rá, hogy szakember segítsége nélkül is sikerül visszanyernünk testi-lelki egyensúlyunkat.

Stresszhormoncsökkentő

A sport rengeteget segít: fokozza az endorfintermelést, ami szorongásoldó, antidepresszáns hatású és erősíti az immunrendszert, javítja az alvást – mutatott rá dr. Somogyi Katalin. Hozzátette: kortól és fizikai állapottól függően mindenki teherbírásának megfelelő mozgást válasszon. A feszültség levezetésére bevethetünk különböző légzőgyakorlatokat. A mélylégzéses technika lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást, nyugalmi állapotba hozza a szervezetet. Keressünk egy nyugodt helyet, üljünk le kényelmesen, csukjuk be a szemünket, zárjuk ki a zavaró gondolatokat, és figyeljünk kizárólag a légzésünkre! Lélegezzük be a levegőt lassan, mélyen, a rekeszizom irányába, miközben számoljunk el ötig, majd nagyjából kétszer olyan hosszú idő alatt fújjuk ki. Ezt a gyakorlatot ismételjük nagyjából öt percig. A stressz negatív hatásait úgy is csökkenthetjük, ha tudatosabban szervezzük életünket. Ne vállaljuk túl magunkat, ne kapkodva étkezzünk, és ne rohanjunk egész nap! Mindig hagyjunk időt pihenésre, énidőre, minél több alvásra. A zenehallgatás szintén alkalmas a stressz csökkentésére. Pozitív lehet továbbá a környezetváltozás, ezért kiránduljunk a természetben társasággal vagy egyedül. A stressz okozta panaszok kezelésében segíthet a rendszeres gyógyfürdőzés, szauna, masszázs, vagy ha wellnesshotelben töltünk néhány napot – javasolta a szakorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában