videónarráció

2021.08.04. 19:00

Videót fordítanak a látássérülteknek

Egy informatikus és önkéntes csapata készít videónarrációkat a segítségre szorulóknak.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónktól

Videó a vakoknak néven indította útjára Péter Gábor informatikus nemzetközi látássérülteket segítő projektjét. Önkéntes gárdájával videók vizuális tartalmaihoz készítenek narrációt gyengén látók és vakok számára, amelyet ezen az oldalon tesznek közzé.

Kreatív csapatmunka

– A kezdeményezés úgy merült föl bennem, hogy édesapám gyermekkorom óta nem lát. Amikor elkezdett digitalizálódni a világ és egyre több videó került föl videómegosztó platformokra, sokszor megkérdezte, hogy egy-egy kisfilmben mi látható – emlékezett Péter Gábor, a projekt ötletgazdája. – Informatikusként arra gondoltam, hogy szívesen elérhetővé tenném más látássérültek számára is a videók narrációját, a Be My Eyes projekthez hasonlóan.

A virtuális térben kommunikálnak a látássérültekkel, akik elküldhetik kérdéseiket.

– A platform technikai fejlesztése két éve kezdődött, és hosszabb szünet után három hónapja indítottam újra. A projektet saját zsebből finanszírozom, de szívesen vesszük szponzorok támogatását is. Az online rendszer úgy működik, hogy a látássérült elküldi nekünk e-mailen, hogy melyik videót szeretné megnézni. Az önkénteseink pedig elkészítik a leírását és feltöltik a honlapra. Az írott szöveget a saját beszélő­szoftvereikkel tudják meghallgatni a felhasználók. Szeretnénk, ha a későbbiekben az általunk felmondott narrációkat közvetlenül a portálról is meg lehetne hallgatni. Tervezzük, hogy tesztprojekteket indítunk a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével vagy a Vakok Iskolájával együttműködve, konzultációs jelleggel – mondta Péter Gábor.

Tíz önkéntessel

– Egyelőre tíz önkéntessel dolgozunk, akik eddig körülbelül 50 videót fordítottak le, némelyiket angolra. A portál is részben angol nyelvű, mert nemzetközi szintűvé szeretnénk bővíteni a kezdeményezést, ezért más országokból is várjuk az önkénteseket – fejtette ki az informatikus.

A portálról a vakok és gyengén látók megyei szervezetének elnöke is jó véleménnyel van.

– Lényeges és előremutató a Videó a vakoknak projekt a látássérültek életminőségének javítása szempontjából. Fontos, hogy mi is hozzájussunk azokhoz az információkhoz, amelyek manapság már csak videóanyagokon keresztül érhetők el – monda Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke.

Széles körű együttműködés

– Újszerű, hogy az ötletgazda nem pusztán audionarrációban gondolkodik – tette hozzá. – Azért is tartom hitelesnek, mert Péter Gábor édesapja Péter Zsigmond, az országos szövetségünk tagja, és munkássága nagy jelentőségű a Braille-kultúrában és az idegennyelv-használat terén. Az önkéntesség révén széles körű társadalmi együttműködést mozgatnak meg és keresik a kapcsolatot a szakmai szervezetekkel, ami szintén pozitív. Megyei egyesületünk a szükséges szoftverek igénylésében és használatában tud segítséget nyújtani a látássérülteknek.

(A borítóképen: Péter Gábor és édesapja, Péter Zsigmond)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában