Kérdezze az állatorvost!

2021.06.23. 13:00

Mindig legyen hideg vizük a kisállatoknak!

Kedvenceink nem tudnak izzadni, ha nem törődünk nyári igényeikkel, hőgutát kaphatnak.

Detzky Anna

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

A kánikula négylábú kedvenceinket is megviseli, ráadásul ők csak lihegéssel képesek a hőleadásra. Gazdiként felelősséggel tartozunk érte, hogy nyáron biztosítsunk nekik friss vizet és alapvető hűsölési lehetőséget. Olvasóink állatorvos szakértőnket kérdezték, hogy milyen egészségügyi kockázatokat rejt magában a hőség kisállatainkra nézve.

Rövid séta ebcipőben

– Mivel a kutyáknak és a macskáknak sokkal kevesebb verejtékmirigyük van, mint az embernek, nagyon könnyen hőgutát kaphatnak. Ennek veszélyét a stressz még inkább fokozza – hívta fel a figyelmet dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – Nagy melegben, lehetőleg rövidebb időre és naplemente előtt vigyük el a kutyát sétálni, bármennyire is jó kondícióban van. A nagyon fiatal, idős, beteg és elhízott állatokra különös tekintettel legyünk nyáron! Még kisebb sétára se hagyjuk soha otthon az ivóvizet! Jó ötlet a kutyacipő használata is, hiszen a forró aszfalt megégetheti az állatok tappancsát. A kánikulában gyakoriak a talpsérülések, és nagyon lassan, nehezen gyógyulnak.

A hőgutát még az állatorvosok is nehezen tudják meggyógyítani, ezért inkább jobb elkerülni.

Ne hagyjuk a kocsiban!

– A kertben tartott kisállatoknál gondoskodni kell állandó hidegvíz-vételi bázisról, árnyékról és hűtött fekhelyről. A vizet kedvelő kedvenceknek lavórba is kitehetünk vizet, de önmagában ez nem megoldás. Bérházi állatoknál, ésszerű használat mellett, helyes döntés lehet a légkondicionáló bekapcsolása is. A hosszú szőrű kutyákat pedig észszerű nyár elején megnyíratni. A kedvenc kocsiban szállítása nyáron egyáltalán nem javasolt, kizárólag vészhelyzetben. Soha ne hagyjuk a gépjárműben kisállatunkat, mert fulladásközeli állapotba kerülhet! Hősokk esetén azonnal állatorvoshoz kell fordulni, ahol infúziót adnak, de a többnapos kórházi terápia sem mindig eredményes. A hőguta jelei a heves lihegés, az oldalra fekvés, a lila nyelv, a zavart állapot, roham és a pánik. A gazdi ilyenkor mindössze annyit tehet, hogy bevizezi az állat lábvégeit, hűti a fejkörnyéket, és bedörzsöli hideg vízzel a bundát – ajánlotta a szakember.

Az állatorvos válaszol

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Ivásra és hűtésre is alkalmas a víz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában