hulladékcsökkentés

2021.06.17. 13:00

Környezettudatosságra nevel a komposztálás

Egy otthon használt komposztáló jól elnyeli a konyhai és kommunális hulladék nagy részét.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A komposztálás a legjobb dolog, ami az otthonunkban, konyhánkban felhalmozódó szerves hulladékkal történhet. Ezzel a módszerrel ugyanis csökkenthetjük a kommunális szemét mennyiségét. Gondolták volna, hogy szemetünk harmada komposztálható? Ezért fontos, hogy tartalmát átválogassuk, mielőtt a hulladékgyűjtőben landolna.

A komposztálható hulladékból a lebomló folyamat útján humusz keletkezik, amivel a kerti növényeinket táplálhatjuk, így csökkentve a műtrágyára, virágföldre fordított költségeket.

A humusztól termékenyebb lesz a talaj, ezáltal a növények is több terméssel hálálják majd meg a gondoskodást. Amellett, hogy a komposztálással a kerti és konyhai hulladék visszakerül a természetbe, és állandó körforgás részévé válik, környezettudatosságra is nevel.

Hogyan alakítsunk ki komposztálót?

Először is, válasszunk egy megfelelően félárnyékos, sík területű helyet a kertünkben. Szükség lesz komposztládára, ami készülhet fából, téglából, műanyagból, de lehet fémhálós is, a legjobb, ha szétszedhető és környezetbarát.

Gyors és remek megoldás, ha egy régi műanyag kukát használunk, melynek kivágjuk az alját, amit belenyomunk a talajba, a teteje mindenképp maradjon rajta. Ha saját komposztálót készítünk, négyoldalú legyen, legalább egy méter magas, felül nyitott. Az egyik oldal mindenképp legyen leválasztható, hogy hozzáférjünk a tartalmához, amit néha érdemes átforgatni és kilapá­tolni. Fontos, hogy jól szellőzzön, így nem fog benne megrothadni a hulladék. A belekerülő anyagok aprításához legyen a kezünk ügyében mindig egy metszőolló vagy kis méretű balta. Az átforgatáshoz vasvilla vagy lapát, a humusz átrostálásához pedig egy szita.

Zöld-barna egyensúly

Amire érdemes még figyelni, az az, hogy ne legyen se túl nedves a komposzt, és ne hagyjuk kiszáradni se. Egy anyagból ne adjunk hozzá túl sokat, mert az lassíthatja vagy le is állíthatja a folyamatot. Legyenek egyensúlyban a zöld és barna anyagok, továbbá mindenképp tartsuk be az egyszer egy méteres ideális méretet, amelyben elegendő hő keletkezik a bomláshoz.

https://boon.hu/eletstilus/nem-minden-szerves-anyagbol-lesz-jo-komposzt-4611085/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/ne-egessen-inkabb-komposztaljon-4326813/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában