A vakcina védelem

2021.05.22. 18:30

Oltás nélkül nem lesz vége

A védőoltás nélkül nem lesz vége a világjárványnak, hívta fel a figyelmet a professzor.

Hegyi Erika

20191122 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország Prof. dr. Végvári Lajos művészettörténész születésének 100. évfordulója alkalmából rendeztek konferenciát a miskolci MAB-székházban. képen: dr. Roósz András akadémikus

Fotó: Ádám János

Roósz András egyetemi tanár, professzor emeritus már hónapokkal ezelőtt beoltatta magát, hiszen 76 éves, és az idősebb korosztály már télen megkapta a vakcinát. Mint mondta, az első perctől kezdve egyetértett azzal, hogy a védőoltásra szükség van. A Pfizer-vakcinát kapta meg.

Lehetőséget kell adni a választásra

– Azoknak, akik még mindig kételkednek az oltás szükségességében, azt üzenem, hogy anélkül nem lesz vége a pandémiának. Másrészt pedig a felelősséget áttolják azokra, akik beoltatták magukat, hiszen azt gondolják, hogy ha a többség védett lesz, akkor ők sem fertőződnek meg, így tehát nincs szükségük a vakcinára. Pedig bizton állíthatom, hogy a koronavírus elleni vakcinák teljesen veszélytelenek. Sokkal veszélytelenebbek, mint az egyéb oltások, tehát ezektől egyáltalán nem kell tartani. Sajnos a járvány tragikus oldalát is megismertem. Az egyik közvetlen kollégám, akivel együtt dolgoztunk egy projekten, eltávozott. Hetven­éves volt – tette hozzá Roósz András megrendülten.

Azt is kérdeztük, mi a véleménye azokról az emberekről, akik nem fogadnak el bizonyos vakcinákat.

Mint fogalmazott, bármelyik oltóanyag jobb, mint a betegség. Azonban ha rendelkezésre áll többféle vakcina, akkor az embereknek lehetőséget kell adni arra, hogy válasszanak közülük.

Alkalmazkodott a változáshoz

A járvány jelentős változást hozott Roósz András életében is. Az egyetemi óráit nem tudta megtartani személyesen, csak online. Ez pedig a műszaki tárgyak esetében nem a legszerencsésebb. Alkalmazta azt a megoldást is, hogy a videóra felvett elő­adást bocsátotta a hallgatók rendelkezésére nappali és doktori képzésben is. Ugyanígy, az általa vezetett projekteket, amiből van egy pár, csak online tudta vezetni.

– Ennek is van előnye, és ezzel a lehetőséggel később is fogunk élni. A személyes életemre pedig az volt a jellemző, hogy a feleségemmel, aki szintén 76 éves, teljesen bezárkóztunk. A gyerekeimet több mint fél éve nem láttam, a lányomat lassan egy éve. Az unokáimat is csak messziről. De tudomásul kellett venni, hogy járvány van, és nincs más megoldás – tette hozzá Roósz András.

(A borítóképen: Roósz András, amikor még előadást tarthatott a járvány előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában