Húsvét

2021.04.04. 11:30

Különös húsvéti népszokások a világban

Sokféleképpen ünneplik a világban a húsvétot, az angolszász húsvéti nyúltól kezdve a magyar locsolkodásig.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

Sokféle népszokás kapcsolódik világszerte a húsvéthoz: nem kis listát össze lehetne szedni a furcsábbnál furcsábbakról. Külföldi szemmel nézve az általunk megszokott locsolkodás is különösnek tűnik, így rendre előfordul angol nyelvű lapok körképében a lengyel śmigus-dyngus mellett, ahol ha a vödrökből kifogy a víz, marad a folyó, ahová akár ágyával együtt is behajítják a szerencsés leányt.

Veszélyes tüzek

A görög Korfu szigetén a tulajdontól való megszabadulást jelképezve régi agyagedényeket dobnak ki az ablakon a helyiek, melynek cserepei ellepik húsvétkor (ami a keleti rítus szerint idén május 2-re esik) az utcákat. Az ortodoxok által követett Szent Tűz hagyományából eredően pedig a jeruzsálemi Szent Sír templomából húsvétkor előtörő lángot Athénba szállítják, majd körbeviszik az országban, ahol a papok gyertyákon átadják a fényt a hívőknek.

A félig görög Cipruson a tűz éjszaka, szombatról húsvét vasárnapra ég, itt viszont nem gyertyákon, hanem hatalmas máglyákban. Minél nagyobb a rakás, annál jobb – tartja a „lambratzia” hagyománya – ezért a gyerekek egymással versengenek, hogy a legtöbb tüzelőt gyűjtsék össze a sajátjukhoz, melyben jellemzően elégetnek egy júdást ábrázoló szobrocskát. Egy helyi lap szerint azonban ez a szokás az utóbbi időben egyre veszélyesebbé vált: gyakran összevesznek a fiatalok a tüzelőanyagon, és nem ritka, hogy a tűzoltóság segítségére van szükség, amikor „túl jól sikerül” a máglyarakás.

Tojásfa, krimi

Németországban nem csak a nekünk ismerős tojásfák tartoznak a húsvéti hagyományba. Itt is megjelenik a tűz, bár a németeknél a húsvéti máglyarakáshoz nem kapcsolódik versengés, helyette inkább ünnepségek, fesztiválok övezik a lángokat. Néhány városkában nem csak egyszerű tüzet gyújtanak: az Osterrad szokása szerint néhol szalmabálákat kötnek egy fából ácsolt nagy kerékbe, melyet meggyújtanak, és legurítanak a lejtőn.

Norvégiában a húsvét a krimik ideje, ekkor ugyanannyira megszokott látvány a tévében a gyilkosságról szóló dokumentumfilm, mint itthon karácsonykor a Drágán add az életed! A skandináv országban még a tejeskartonok oldalára is rövid történeteket nyomtatnak az ünnep kedvéért.

Az óceánon túli Bermudán színes papírsárkányok lepik el a tengerparti eget nagypénteken. A házilag barkácsolt repülők kereszt alakú merevítései és röptetésük itt a mennybemenetelt szimbolizálják. Ilyenkor a sziget (brit tengerentúli területként) egy húsvéti liliomokból összeállított ajándékkosarat is küld a Buckingham-palotába minden évben.

Guatemalában színes fűrészporral és homokkal kidekorált szőnyegekkel borítják be az utcákat. A mintákat a szokás szerint nagypénteken tüntetik el a lakosok léptei. A Fülöp-szigeteken pedig római katonáknak öltöznek a helyiek – nők és férfiak egyaránt –, hogy a húsvét előtti héten csínyeket kövessenek el és gyerekeket ijesztgessenek. Akadnak olyan önkéntesek, akiket ők keresztre is feszítenek, de ettől a szokástól már inkább elhatárolódik az egyház.

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/megannyi-nepszokas-ovezi-ezt-a-tavaszi-unnepkort-5336563/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában