A vakcina védelem!

2021.04.27. 18:00

A koronavírus veszélyes és kiszámíthatatlan

A háziorvos jelezte, meg kell bíznunk a szakemberek tudásában, és fel kell vennünk a vakcinát.

Hegyi Erika

20210302 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Dr. Hintalan Ádám miskolci háziorvos Covid-19 elleni vakcinával oltja be egyik idős páciensét.

Fotó: Ádám János

A koronavírus ellen a legjobban úgy tudunk védekezni, ha megelőzzük a fertőzést. Ennek pedig leghatékonyabb eszköze a védőoltás – figyelmeztetett dr. Hintalan Ádám miskolci háziorvos.

– Azért lenne fontos, hogy mindenki kérje a vakcinát, mert nem lehet előre megjósolni, a vírus kinek milyen súlyos betegséget okoz, kinek hogyan reagál a szervezete. Ha ezt tudnánk, megvárhatnánk a természetes immunitás kialakulását, de sajnos a fertőzés kimenetele kiszámíthatatlan. Veszélyes kórokozó a koronavírus – szögezte le a háziorvos.

Példát mutatott

Elmondta: rögtön jelentkezett az oltásra, amikor az egészségügyi dolgozóknak felkínálták a lehetőséget. Pedig még várhatott volna vele, mivel nem sokkal azelőtt átesett a fertőzésen. Azonban példát akart mutatni a betegeinek, és az is motiválta, hogy tudjon válaszolni nekik, ha megkérdezik, hogy mi a véleménye az oltásról.

– Bennem egy szemernyi kétség sem volt, hogy szükség van-e a vakcinára, vagy sem. Tisztában voltam vele, csak ez segíthet a járvány leküzdésében. Nem volt kellemes a betegség. Két hétig is elhúzódott, és az volt a szokatlan, hogy hullámokban jött a gyengeség, a lázszerű érzés, a fáradtság és a száraz köhögés. Nem folyamatosan éreztem ezeket a tüneteket, de mindennap előjöttek – sorolta dr. Hintalan Ádám.

Butaság

Úgy fogalmazott, butaság, ha valaki nem akarja magát beoltatni.

– Vannak olyan emberek, akik úgy gondolják, kezükbe tudják venni a sorsukat, és jobban tudják, hogy mit kell tenni, mint a járványügyi és egészségügyi szakemberek. Aki nem orvos és nem víruskutató, annak fejet kell hajtania a hozzáértők előtt, és meg kell bízniuk a szakértelmükben. Ha ők azt mondják, hogy az oltást fel kell venni, akkor úgy kell cselekedni – tett hozzá nyomatékosan a háziorvos.

(A borítóképen: Meg kell bízni a szakemberekben, mondja dr. Hintalan Ádám)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában