Növénytermesztés

2021.03.28. 08:00

Rózsametszés tavasszal – maradjon szellős a bokor

A legfontosabb az, hogy mindenhol érje majd a napfény a növényt.

Forrás: Shutterstock

A rózsák metszésénél az elsődleges cél az elhalt, megbarnult szárak eltávolítása, a bokor túlburjánzásának megakadályozása, a bokor formázása, a levegő cirkulációjának növelése és a növény virágzásra ösztökélése. A metszés időpontja február vége és április eleje közé kell hogy essen.

Szemről szemre

Az öreg, beteg és a száraz hajtásokat tőből vágjuk le. A törött, beteg, csenevész hajtásokat és a háromévesnél idősebb karokat szintén távolítsuk el.

A beteg hajtások eltávolítását követően metsszünk le minden ceruza vastagságúnál vékonyabb hajtást. A vadhajtásokat az eredésüknél kell eltávolítani, egészen a gyökérnél, különben még erőteljesebb növekedésre ösztönözzük őket. A szemzés alatt növő hajtásokat is távolítsuk el tőből.

Az alakító metszés a kifelé néző rügy fölött nagyjából egy centivel történjék, 45 fokos szögben befelé lejtve. A virágágyi rózsákat 3–6 szemre vágjuk vissza. A 3 évesnél idősebb bokorrózsát 2/3 részig vágjuk vissza, ha túlságosan magasra nőtt, javasolja a Gazigazito.hu szakértője.

A vágórózsák tavalyi hajtásait 2-3 szemre metsszük vissza. A lugasnak nevelt futórózsát inkább csak ritkítsuk. Távolítsuk el róla az elhalt, elöregedett ágakat, azután igazítsuk, kötözzük a támasztékhoz. Az idősebb oldalhajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza.

A hosszúra nyúlt hajtásokat 6-8 szem fölött, a csenevész, rövid vesszőket tőből, a rövidebb hajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza. Ahol az ágak összedörzsölődnek, az egyik ágat szintén el kell távolítani, valamint a vadhajtást is.

A metszés után a megmaradt ágak közül ki kell választani 3–6 vesszőt, amit meghagyunk. Ezek legalább ceruza vastagságúak legyenek. A túl öregeket ne tartsuk meg, valamint a nyurga, vékonyakat sem. Törekedjünk arra, hogy a bokor szellős, levegős maradjon.

(A borítóképen: A megfelelő metszés eredménye lehet majd a csodaszép virágzó bokor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában