egészségmegőrzés

2021.03.22. 07:30

Okoseszközök időseknek

A digitális megoldások segíthetik idős hozzátartozóinkat az egészséges életvitelben.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Több kutatás igazolja, hogy az egész életen át tartó aktivitás javítja az idősek életminőségét. Ehhez manapság már hozzátartozik a különféle digitális eszközök használata, ami a koronavírus-járvány idején akár életmentő lehet. Az internet segítségével számos olyan használati tárgy közül választhatunk, amelyek segítenek megvédeni idős rokonainkat a vészhelyzetekben és aktív életvitelre ösztönzik őket.

A szépkorúak számára kialakított digitális eszközök használatához minimális új tudásanyagot kell elsajátítani, és a befektetett energia rendkívüli módon megtérül.

A számítógépek, okostelefonok és tabletek mellett bizonyos okoseszközök hozzájárulnak az idősek egészségmegőrzéséhez is. Sokszor ezeket úgy alakítják ki, hogy távolról is programozhatóak legyenek.

Praktikus vészhívó

Megyénkben is több településen működik jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, amihez speciális vészhívó-berendezéseket lehet igényelni.

Az egészségügyi vészhívók általában nyakba akasztható, vagy zsebre tehető kisméretű, gyufaskatulya nagyságú készülékek. Mindenképpen úgy alakítják ki őket, hogy állandóan kéznél legyenek. Előnyük, hogy általában csak egy gombot kell megnyomni rajtuk, így használatuk egyszerűbb, mint a mobiltelefonoké. Ezen keresztül lépnek kapcsolatba egy telefonos diszpécserközponttal, ahonnan szükség esetén érkezik a segítség. Mivel a készülékek rendszerint saját telefonszámmal rendelkeznek, ezért viselőjük hozzátartozóikkal is képesek ezen keresztül kommunikálni. Nagy előnyük, hogy beépített elesésérzékelővel is felszereltek, így maguktól észlelik a legsúlyosabb vészhelyzeteket.

A vészhívónál valamivel több funkcióval rendelkeznek a különféle szenior okosórák. Az is előnyük, hogy családon belül megoldható velük az idősek védelme. A szenior okosóra olyan technikai eszköz, amely a szépkorúak sportolása vagy hirtelen balesetei esetén is segítséget nyújthat. A karórához hasonló használati tárgy előnye, hogy egy hagyományos órán túl, amely mutatja a dátumot és az időt, gyakran GPS-t, lépésszámlálót, pulzus- és vérnyomásmérőt is tartalmaz. Folyamatosan rögzíti a viselője aktivitását, mozgását. Emellett alkalmas hívások kezdeményezésére és fogadására is, így sportolás közben nem szükséges magunkkal vinni az okostelefont. Távolról vezérelhető mobiltelefonos applikáció is tartozhat hozzá, amivel a beállításokat bárki elvégezheti rajta. A készülékeken rendszerint S.O.S. gomb is található, ezzel baleset következtében riasztást lehet kezdeményezni. Ez időseknél sokkal praktikusabb, mint az érintőképernyő, hiszen a motoros mozgásaik már nem tökéletesek. A szenior okos­órákat rendszerint úgy alakítják ki, hogy ne lehessen velük semmilyen funkciót véletlenül elindítani.

(A borítóképen: Az időskori sportolásban is segíthet a technika, például a pulzus, a vérnyomás mérésével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában