Kertművelés

2021.03.17. 16:00

Egész évben lesz friss zöldség, ha a magaságyásba ültetünk

Kellő odafigyeléssel nagy örömünk lehet ebben a termesztési módban.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Bemutattuk már korábban a magaságyás készítését, amelynek több előnye is van, így például egyszerűbben, „hajlásmentesen” kertészkedhetünk, de a nyesedék, ágak eltüntetésében is szerepet kaphat, ugyanakkor dísze is lehet a kertnek, udvarnak egy szép kivitelű magaságyás. Ha első alkalommal készítünk, akkor egy kis informálódás nem árt abban a témában, hogy mit ültessünk a magaságyásba. Ehhez adott tanácsokat a Kreatív Farmer csapata.

Tavasztól a fagyokig

A tervezést nem árt időben, akár kora télen elkezdenünk, hiszen így elegendő időnk marad arra, hogy beszerezzük a szükséges eszközöket, a legkülönfélébb vetőmagokat, főleg, ha esetleg olyan növénykülönlegességet szeretnénk, amit esetleg csak nehezen lehet beszerezni. Kora tavasszal, az első melegebb napsugarak megjelenése idején el lehet kezdeni a teendőket.

A munka a magaságyban addig tart, amíg az őszi fagyok ezt meg nem akadályozzák. A magaságyásos gazdálkodás során lehetőségeinket elsősorban a minél előnyösebb, hatékonyabb helykihasználás határozza meg. Ehető növényeink, kedvelt virágaink nagy része nevelhető ebben a formában, de a szezonalitást és a növénytársulásokat mindenképp szem előtt kell tartanunk. Tehát ágyásunkba válasszunk kisebb méretű zöldségeket, gyümölcsöket, fűszer- és gyógynövényeket, virágokat.

Fogyasztásra szánt növényekből érdemes ellenálló fajtákat választanunk. Ha rövid tenyészidejűt választunk, elő- és utóveteményt is tervezhetünk. A helyet is jobban kihasználhatjuk kevésbé bokrosodó, korlátozott növekedési habitusú zöldségekkel.

Egész évben friss zöldség

A folyamatos betakarítás érdekében pedig termeszthetünk folyamatosan szedhetőeket, olyan zöldségeket, melyek szakaszosan vethetők, illetve egy zöldségféléből korai és kései fajtát is vegyesen. Így biztosíthatjuk magunk és családunk számára a szinte egész éves ellátást.

Helyszűke miatt a Kreatív Farmer szakemberei nem ajánlják a jellemzően monokultúrás gazdaságban előforduló növényeket, búzát, árpát, kölest, ágaskodó takarmánynövényeket, gumós növényeket például csicsókát, burgonyát, hacsak nem kifejezetten burgonyaládákban gondolkodunk. Napraforgót sem érdemes választanunk, legfeljebb esztétikai célból. Tökfélék, mint a sárgadinnye, csillagtök, uborka, luffa stb. ültetésénél fontos tudnunk, hogy azok, nagy helyigényük miatt, könnyedén ellepik a felhasználható területet, ami negatív hatással lesz a magaságyás többi lakójára. Az előnyei közé tartozik, hogy az ágyás hőszigetelése miatt előbb megteremtődnek a megfelelő feltételek, így hamarabb indulhat a kertészeti szezon.

Az alábbi listában néhány igencsak népszerű zöldséget szedtünk össze, annak ajánlott ültetési rendjével.

  • Február: mák, bab
  • Március–április: retek, spenót, rukkola, petrezselyem, salátafélék, bab (a fagyok ellen az ágyat fóliával boríthatjuk), késő áprilisban a hagymafélék, póréhagyma
  • Május: paradicsom, uborka, cukkini, paprika, pepperoni
  • Június–július: brokkoli, karfiol, karalábé, répa
  • Augusztus: endívia, őszi saláták, vörös cikória
  • Szeptember–október: rukkola, zeller, petrezselyem, más fagyálló zöldségek és újra használhatjuk a védőfóliát.
  •  

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában