Család

2021.03.05. 19:00

A szépség kicsiként is szép

A gyerek mozogjon, táncoljon, mondjon verset vagy énekeljen a színpadon, de csak ha szeretne.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mindenkinek a saját gyermeke a legszebb, ebben nincs is semmi kivetnivaló. Vannak olyan gyerekek, akiket a szakemberek is szépnek látnak és ennek hangot is adnak. És vannak azok a gyermekek, akiket meg is mérettetnek egy kifejezetten nekik szánt szépségversenyen. Magyarországon a Little Miss World Hungary az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyermekszépségverseny, ahol 1 éves kortól egészen 16 éves korig várják a jelentkezőket. Ez akár egy későbbi modellkarrier kezdete is lehet. Ilyenkor ugyanis a gyakorlat az, hogy egy profi fotós által készített fényképekből összeáll az album, amelyet a gyermek szülei megkapnak.

Természetesen szépek

Hutter Linda háromgyermekes édesanya, táncpedagógus, aki szakmájából adódóan évek óta intenzíven foglalkozik gyerekekkel. A 4-Dance Club Táncstúdió vezetője, aki fiatal lányként belekóstolt a modellkedésbe is. Bővelkedik tapasztalatokban a színpadi jelenlétről és annak hatásairól a gyerekekre. Saját gyermekeit nem szerepeltette eddig modellként sehol, habár már kapott ilyen irányú megkeresést – mondta Hutter Linda. Hozzátette: úgy gondolja, hogy addig, amíg ezt maga a gyerek nem szeretné, addig a szülő ne döntsön helyette. Akkor nevezze be szépségversenyre vagy osszon meg róla fényképeket, ha maga a gyerek is ezt szeretné. Persze ez egy bizonyos kor alatt nem lehetséges, hiszen a kicsik nem tudnak véleményt formálni. A táncstúdióba fiúk és lányok is járnak vegyesen. A serdülő lányok sokszor egészen korán kipróbálják a sminket, de náluk az a szabály, hogy még színpadon sem festik ki őket 10 éves korig. Később is csak nagyon visszafogott megjelenéssel készülnek a fellépésekre, ami a jelmezekben is megmutatkozik. Az ő fő profiljuk a tánc, tehát nem a show a lényeg – hangsúlyozta a stúdió vezetője. Ezért az olyan szépségversenyeket, ahol a smink és a ruha dominál és nem maga a gyermek természetes szépsége, azt elvből elutasítja, nem támogatja. Véleménye szerint a szülőnek kell átgondolnia, mi a fontos számára. Hogy valóban a gyerekéről szól a versenyre való jelentkezés és részvétel, vagy inkább róla. Az önmegvalósító szülők sokszor rosszat tesznek azzal, hogy olyat várnak el a gyermeküktől, ami valójában az ő vágyuk – összegezte a táncpedagógus.

Amerikában egész iparággá fejlődött a gyermekszépségversenyek világa. Egyre profitorientálttá vált a versengés. Ha azonban jól szabályozott rendszerben működik a verseny és nem mini felnőtteket csinálnak a gyerekekből, akkor akár jól is elsülhet – mondta Pócsi Orsolya pszichológus. Ha a gyerekek a koruknak megfelelő elegáns vagy laza, sportos öltözetben mennek a színpadra vagy szerepelnek fotókon, natúr szépségükben, smink nélkül, akkor teljesen rendben van. A család számára lehet egy élmény, minőségi együtt töltött idő a verseny maga és a felkészülési időszak is. Mindez csak akkor, ha a gyermek is partner ebben, és nem teher számára. Közös családi tevékenységként fogja föl és az ebben rejlő öröm a lényeg, nem a versengés – hangsúlyozta a pszichológus. Ha egy pici versenyszellem keveredik bele, az nem baj, hiszen az iskolás gyerekek is ki vannak téve bizonyos megmérettetésnek. Még tanulhat is belőle a gyermek, például helyes mozgásformákat és viselkedési mintákat. A színpadi jelenlétben pedig artikulált beszédet, kommunikációs technikákat. Ez számukra még csak játék, így játszva tanulhatnak testtudatot. Egészen kicsi korban nyilván a szülő szeretné a gyermekét megmutatni, nagyobb korban ez már lehet a gyermek saját igénye.

Azt tudatosítani kell bennük, hogy a külső szépség, adottság csak egy terület, amiben lehet sikeres, de az életben való eligazodás és megfelelés nem ezen múlik. Ne legyen elegendő számára, hogy szép, mert az egy mulandó dolog. A szülő számára pedig ne a gyermeke szépsége legyen a kitörési lehetőség – vélekedett a pszichológus. A beteljesületlen vágy, a társadalmi létrán való feljebb lépés ne a gyermek sikerétől függjön. És ne essenek túlzásokba, ez is fontos. Lehetőleg ne minden hétvégi program legyen valamilyen szereplés vagy készülés egy újabb versenyre. Mindig figyelni kell a gyermeket, hogy meddig vesz részt ebben szívesen. Ha már úgy látjuk, nem okoz neki örömöt, akkor ne erőltessük a dolgot tovább.

(A borítóképen: Csak addig versenyezzen a kislány, amíg kedve van hozzá)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában