Közbeszerzési Kiválósági díj 2020

2021.02.27. 13:30

A szakmának is hasznos a közbeszerzési kutatás

Az építőipar számára tárt fel használható eredményeket kiváló pályázatával a Miskolci Egyetem joghallgatója.

Nyikes Zita

20210224 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Portré: Rácz Balázs joghallgató a Miskolci Egyetemen.

Fotó: Vajda János

A közpénzekből finanszírozott építőipari beruházások vonatkozásában tárt fel hasznosítható eredményeket kimagasló teljesítményével Rácz Balázs, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának ötödéves nappali tagozatos hallgatója.

„A vállalkozó díj, különös figyelemmel a pótmunkára és a többletmunkára” címmel benyújtott pályamunkája a Közbeszerzési Hatóság által meghirdetett Közbeszerzési Kiválósági díj – 2020 országos pályázatán második helyezést ért el.

– A pályázat keretében felsőoktatási intézmények hallgatói nyújthattak be olyan pályamunkákat, amelyek a közbeszerzési eljárások egyes, meghatározott vetületeit tárgyalják. Főként a jogi szabályozást érintő kérdésekkel foglalkoztunk, ezért úgy gondolom, az elért eredmények leginkább a kiíróknak, illetve a közbeszerzési eljárásokban ajánlatot tevő vállalkozásoknak lehetnek hasznosak – mondta Rácz Balázs, aki nem először vesz részt a mostanihoz hasonló megmérettetésen. Mint fogalmazott: igyekszik minden adódó lehetőséget kihasználni, melyben hathatós segítséget nyújtott felkészítő tanára, Dr. Habil. Barta Judit egyetemi docens, aki a Miskolci Egyetem Kereskedelmi Jogi Tanszékének vezetője. A fiatalember hozzátette: Tudományos Diákköri Konferencián kétszer indult, az elsőn különdíjat kapott, a másodikon pedig továbbjutott az országos fordulóba, melyet idén áprilisban rendeznek meg.

Előnyére válik

A fiatal joghallgató úgy fogalmazott: a közbeszerzési eljárások olyan jelentőséggel bírnak egy jogász életében, hogy óhatatlanul is találkozik majd gyakorlati munkája során a témával, tehát mindenképpen előnyére válik, hogy behatóbban foglalkozott a kérdéssel. A diplomaszerzést követően ott szeretné eltölteni a hároméves ügyvédjelölti időszakát, ahol jelenleg is gyakornokként dolgozik. Hozzáfűzte: a jogászok számára a munkalehetőségek köre gyakorlatilag határtalan, de úgy gondolja: a nagy versenyhelyzet miatt fontosak a pluszeredmények, a kutatómunkák vagy akár az idegen nyelvű jogi szakfordítói képzés.

Rácz Balázs végzős hallgatóként már elkezdte a felkészülést a végső egyetemi megmérettetésre, és mivel a joganyag terjedelme miatt a legtöbb időt a polgári és kereskedelmi jogi államvizsgára való készülés igényli, ezzel kezdte a „munkát”. Hogy mi vár rá majd jogászként, szembe kell-e néznie például a digitalizáció kihívásaival, arra pedig úgy válaszolt: a világ folyamatos változásának következtében kihívások mindig is lesznek, amelyeken egyszerűen felül kell kerekednünk.

A felkészítő tanára, Dr. Habil. Barta Judit által tehetséggondozott joghallgatók többször értek már el szép eredményeket országos pályázatokon, versenyeken vagy Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Az eredményekre és a hallgatókra nemcsak felkészítő tanáruk, hanem a Miskolci Egyetem jogi kara is nagyon büszke.

– Az egyetemen átfogó és nagy mennyiségű, főként elméleti tudást kapnak a hallgatók, a tehetséggondozás során pedig egy-egy témakör elmélyültebb és gyakorlatorientált elsajátítása történik. A versenyeken, pályázatokon keresztül nemcsak többlettudásra, hanem sokrétű tapasztalatra is szert tesznek a tehetséges hallgatók, gyakorolják a stressz­helyzetben való helytállást.

Az elért pluszeredmények nyomatékkal esnek latba egy-egy álláslehetőség megszerzésénél – foglalta össze Dr. Habil. Barta Judit.

(A borítóképen: Rácz Balázs az elismeréssel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában