étvágytalanság

2020.11.24. 18:30

Visszamaradáshoz vezethet a fejlődésben

Mellékhatása is lehet annak, ha nem eszik rendesen a gyermek.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A krónikus étvágytalanság jóval veszélyesebb, mivel ez a gyermek fejlődésének visszamaradásához vezethet. Okozhatja immunológiai éretlenség, például a tehéntej idő előtti, túl korai adása vagy más idegen fehérjebevitel. Jelentkezhet valamilyen betegség miatt kapott antibiotikumok mellékhatásaként, de az okok között keresendő a mostanában újra növekvő számban megjelent tbc-s megbetegedés is. Az étvágytalanságnak a helytelen étkezési szokásokon kívül pszichés okai is lehetnek – állítják a szakemberek.

Túlzott elvárások

A csecsemőkori étvágytalanságnál például tetten érhető az anya és a csecsemő közötti kommunikációs zavar: nem akkor történik az etetés, amikor a baba éhes, vagy

az anya félreérti a kicsi jelzéseit. Kiváltó okként jelentkezhet a szoptatás helyetti olykor indokolatlan mesterséges táplálás. Előfordulhat, hogy az anya fokozott szorongásait a kisbaba is átveszi, és ezért nem eszik. Kisdedkorban megtörténhet, hogy az étkezés indokolatlan túlerőltetése dacot eredményez, ami ugyancsak étvágytalanságot okozhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában