kitüntetés

2020.11.20. 18:00

Szeret segíteni az embereknek

Huszonegy év testületi munka után családi okok miatt nem indult újra a díjazott volt képviselő.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Az alpolgármesterség jelentette a legnagyobb kihívást a Mezőkeresztes Városért díjjal kitüntetett Fekete Zoltánnak, aki 1998-tól 2019-ig volt a helyi önkormányzat képviselő-testületének tagja.

– Az első ciklusomat 1998-ban kezdtem, akkor a magán­életemben történt változás, több időm lett, mint korábban. A koromnál fogva sok olyan dolgot láttam, amin javítani lehetne, ez volt az indíttatás, amiért képviselőnek indultam – kezdte Fekete Zoltán. Az első négy év számára tanulóidő volt, az önkormányzati munka, a rendeletek egy külön világ, amelyet meg kell ismerni, igaz, a képviselőknek kevesebb jogszabályt kell ismerni, mint egy jegyzőnek. Kezdetben nem is nagyon mert hozzászólni az üléseken, hanem kinyitotta a fülét, figyelt és ismerkedett a munkával.

– Az első időszakban az egészségügyi és szociális bizottság tagja voltam, majd a következőben az elnöke is lettem. Itt már tudtam hasznosítani az ismereteket, amiket az előzőben összeszedtem. Ekkorra már nyugdíjas lettem, nagyon sok időm lett. A szomszédban lakom, szívesen töltöttem itt az időmet, ami olyan munka volt, elvégeztem. Akkoriban vezették be a szociálistűzifa-juttatást, rendkívül sok munkával járt, olyan ember kell hozzá, akinek sok az ideje. Attól függetlenül, hogy egész évben folyik az általános munka, amikor eljön az ősz, nagyon sokat tesz az emberre a szociálistűzifa-, majd szénjuttatás. Az első ciklust leszámítva én voltam a legidősebb a testületben, kicsit hiúsági kérdést csináltam belőle, hogy megmutassam a fiataloknak. Vállaltam mindent, amit lehetett. Ez esetben a szervezést, a megrendelést, az átvételt,

a szétosztást, mindent elvégeztem, azon igyekeztem, hogy karácsonyra ott legyen minden rászorulónál. Ugyanez folytatódott a harmadik ciklusban is, amikor még inkább lehetett finomítani a rendszeren, még inkább időben elkezdeni a dolgot – emlékezett vissza Fekete Zoltán.

Komoly lépcsőfok

Fölidézte, a negyedik ciklusában az akkori polgármester, Dózsa György magához hívta, és elmondta, jó lenne alpolgármesternek. Ezen ő meglepődött, már volt olyan ismerete, hogy abban a tisztségben sok dologgal fog találkozni az ember, nagyon komoly lépcsőfokot jelent, nagyobb munkával jár.

– Bíztam Gyuriban, egy óra gondolkodási időt kértem, majd átgondoltam, és azzal a feltétellel vállaltam, ha megígéri, nem lesz beteg, ne maradjak egyedül. Megígérte, de nem tartotta be sajnos, ennek ellenére, amikor hiányzott is zavartalanul ment a munka tovább, nem érezték meg a lakosok, városházi dolgozók. Volt olyan nap, amikor kettőnknek három helyre kellett volna mennünk tárgyalni, ilyenkor mindig ő ment a legrázósabbra, hiszen nagy gyakorlata volt, én pedig az egyszerűbbekre. Jó volt vele dolgozni, szép időszak volt. Az ötödik ciklus már ötéves volt. Valahogy a természetemnél fogva szeretek segíteni az embereken, s kértem, hogy újra a szociális bizottságban lehessek. Emellett, ha volt valami plusz, szeretettel végeztem. Nem volt fárasztó, hanem szinte éltetett a munka. Ilyenkor már megfelelő rutinja van az embernek – tette hozzá Fekete Zoltán.

A tavalyi választáson már magánéleti okok miatt nem indult el. Felesége daganatos beteg lett, és két évig járták a kórházakat, sajnos idén tavasszal elhunyt. Úgy érezte, nem tudná úgy végezni fel­adatát, ahogyan addig, s nem akarta rontani renoméját, jobb, ha nem indul el. Örült azonban, amikor megkeresték, hogy a szociális bizottság külső tagjaként dolgozzon. Ez a terület passzol hozzá leginkább, s amit tud, segít.

Az elmúlt több mint két évtizedben sok dolog megvalósult Mezőkeresztesen, hosszan lehetne sorolni, mi épült a településen, amely időközben nagyközségből várossá vált. Utóbbi 1998-ban talán még nem volt kimondott cél, aztán később azzá vált. A helyiek részéről különböző volt a hozzáállás, az emberek közül sokan örültek neki, de voltak nem kevesen, akik azt mondták, nem így néz ki egy város, hiszen mennyi dolog hiányzik. Azért csak a városiasodás irányába mennek, minden évben van fejlődés, most épül például az új bölcsőde.

– Ez a projekt például akkor elkezdődött, amikor képviselő voltam, sokat tanakodtunk, hová kerüljön, hogy mindenki számára, a két városrészben élők, a keresztesiek és a püspökiek számára is megfeleljen. Nem volt egyszerű kiválasztani a helyet, hiszen szigorú előírásoknak kell megfelelni, de sikerült jó helyszínt találni – mondta Fekete Zoltán.

Artézi kutat nem sikerült fúrni

Volt persze olyan dolog is, ami nem sikerült Fekete Zoltán számára, pedig az első perctől kezdve szerette volna elérni, ilyen például az artézi kút ügye, amit öt ciklus alatt sem sikerült megvalósítani. Valamikor öt is működött belőle a városban, de elapadtak, megszűntek. Szerette volna, ha egyet visszaállítanak, hogy legyen plusz vízvételi lehetősége a keresztesieknek. A református templomnál lévőt megfúratták, de nem volt benne olyan nyomás, hogy feljöjjön belőle. Volt elképzelés egy, a katolikus templommal átellenben lévő kút fúrására is, az elképzelés szerint itt akár egy lépcsőn le is mentek volna odáig, ameddig feljön a víz, de menet közben olyan akadályokkal találkoztak, hogy nem valósulhatott meg.

(A borítóképen: Majoros János polgármester és Fekete Zoltán az ünnepségen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában