kikapcsolódás

2020.11.19. 16:00

Svédmasszázs testnek, léleknek – anyáknak

Az ellazulás sokszor nehéz, és idő sem adódik az elfoglalt anyukák életében, pedig szüksége lenne rá.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A miskolci Mókus­odúban olyan kombinációban kínálják a kikapcsolódást az édesanyáknak, hogy közben akár a gyermekük is jelen lehet. Ha az anya nem tudja a gyermekfelügyeletet megoldani, akkor amíg őt masszírozzák, addig a kicsire vigyáznak.

Fakan Erika a hagyományos svédmasszázst, frissítő masszázsként alkalmazza kliensein. Neki már nagyok – tizenévesek – a gyerekei, de amikor még kicsik voltak, Erika az elsők között volt, aki babakocsi helyett hordozókendőt használt. Később pedig oktatta is a kismamákat a kendő kötési technikáira, használatára. Önmagán tapasztalta először, hogy elkezdett fájni a háta a hordozástól. Aki nem hordoz, az is megterheli a hátát, az izmait, hiszen a kicsiket gyakran kell ölbe venni, lehajolni értük, felemelni őket. Az édesanyák nem csak fizikailag, sokszor lelkileg is kibillenek stabilitásukból. Nehéz minden téren jól teljesíteni, anyaként, nőként és feleségként. Az egyensúly elérésében is tud segíteni a masszázs – mondta a masszőr. Néha az érintés is elég, ha a szakember tudja, ráérez, hol és miként kell megérinteni az édesanyát.

Erika 15 éve masszíroz és ez idő alatt már annyi tapasztalatra tett szert, hogy nemcsak a csomókat találja meg az izmokban, hanem érzi azt is, hogy hol vannak az anyákban azok a kivetülések, amelyek belülről fakadnak.

Léleksimogató izomlazító

A masszázs meghitt hangulatban zajlik. A kisgyermekek is jól érzik közben magukat, hiszen egy megszokott környezetben, édesanyjuk közelében vannak – emelte ki a masszőr. Egyébként nem csak kisgyermekes anyukáknak ajánlott a svédmasszázs. Bárkinek, aki ülő munkát végez, de annak is, aki fizikai megterhelés alatt dolgozik. Ha hajlongunk vagy egész nap ülünk, esetleg állunk, az izmokat ugyanúgy igénybe vesszük. Ha nem gondoskodunk arról valamilyen formában, hogy ellazítsuk, kimozgassuk a többi izmot is, akkor egy ponton terheljük meg a gerincoszlopot. Gerincünk megpróbálja a terhelést ellensúlyozni, de jobb megelőzni az esetleges fájdalmat vagy problémát – mondta a szakember. Hozzátette: leg­alább hetente egyszer ajánlott lenne, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor havonta egyszer, azonban ha évente egyszer kerül rá sor, az is több a semminél. Túl sokszor sem érdemes masszíroztatni, mert elfáradnak az izmok.

(A borítóképen: A frissítő masszázs nagyon sokat segíthet a kimerült kisgyermekes anyáknak – is)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában